Dzień dobry,



W naszej firmie Pharmabest Sp. z o. o. nieustająco dążymy do zapewnienia jak najlepszej ochrony danych osobowych, które nam przekazujesz. Zależy nam również, aby informacje dotyczące sposobu, w jaki je wykorzystujemy i przetwarzamy były dla Ciebie jasne i zrozumiałe.


Dlatego też wprowadzamy nową politykę prywatności, która spełnia oba te założenia, a jednocześnie realizuje wymogi Rozporządzenia o Ochronie Danych Osobowych (RODO).


Nowa Polityka prywatności będzie obowiązywała w pełni od dnia 25 maja 2018 r. Możesz już teraz zapoznać się z jej treścią [tutaj], do czego serdecznie Cię zachęcamy.


RODO: Unijne rozporządzenie dotyczące ochrony danych osobowych - Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE, które zacznie obowiązywać z dniem 25 maja 2018 r.



Pozdrawiamy,
Zespół Pharmabest sp. z o.o.

Pytania i odpowiedzi

Poniżej znajdują się często zadawane nam pytania i odpowiedzi dotyczące produktów, które znajdują się w naszej ofercie.

 

Jeśli poszukujesz jakiejś informacji, a nie znalazłeś jej tutaj: zapraszamy do kontaktu z nami!

VIVOMIXX®

Co to jest mikrobiota?

W przewodzie pokarmowym człowieka znajduje się bardzo duża ilość różnorodnych mikroorganizmów. Dominują pośród nich bakterie, tworząc mikrobiotę jelit. Jest to złożony system, ważny w funkcjonowaniu organizmu człowieka. Mikrobiota decyduje o dobrym działaniu wielu narządów i układów: pokarmowego, immunologicznego, nerwowego oraz wpływa na metabolizm ogólnoustrojowy. Skuteczną bronią w ochronie i odbudowie mikrobioty są probiotyki.

Jaki jest wpływ mikrobioty na działanie układu pokarmowego?

Mikrobiota wspiera pracę przewodu pokarmowego: reguluje perystaltykę jelit, wpływa na trawienie i przyswajanie składników  odżywczych, bierze udział w wytwarzaniu witamin z grupy B i K. Mikrobiota wpływa na metabolizm kwasów żółciowych oraz prawidłowość procesów fermentacyjnych zachodzących w jelicie grubym, wspiera procesy detoksykacji.

Jaki jest wpływ mikrobioty na układ immunologiczny?

Nasze jelita to główny organ układu immunologicznego. Znaczna część funkcji tego układu i około 70% komórek odpornościowych znajduje się w przewodzie pokarmowym. Niezaburzona komunikacja między nimi a mikrobiotą zapewnia równowagę i siłę odpowiedzi immunologicznej. O skuteczności zabezpieczającej  organizm przed przenikaniem drobnoustrojów chorobotwórczych decyduje szczelność bariery jelitowej. Tworzy ją różnorodna i liczebna mikrobiota, zintegrowana z warstwą śluzu chroniącego warstwę enterocytów połączonych wiązaniami międzykomórkowymi zapewniającymi ciągłość tej złożonej struktury. Niezaburzona  bariera jelit jest warunkiem odporności organizmu na infekcje i ochrony przed rozwojem chorób o podłożu nieinfekcyjnym.

Jaki jest wpływ mikrobioty na układ nerwowy?

Jelita to także główny organ układu nerwowego. Komórki nabłonka jelit otacza ogromna liczba ponad 100 mln neuronów. To tutaj mikrobiota jelitowa wywiera wpływ na sygnalizację w tzw. osi jelita − mózg. Badania potwierdzają: aż 95% serotoniny pochodzi z jelita, a prawidłowa ilość tego neuroprzekaźnika ma ogromne  znaczenie dla naszego dobrostanu psychicznego. Warto nadmienić, że zwiększa się liczba opracowań naukowych potwierdzających rolę prawidłowego funkcjonowania jelit i bariery jelitowej w patogenezie zaburzeń ze spektrum autyzmu (ASD).

Jak mikrobiota wpływa na metabolizm?

Mikrobiota jelitowa, bardziej zróżnicowana u dzieci niż u osób starszych, osiąga w wieku dojrzałym liczebność około 1000 gatunków  dobroczynnych bakterii i ponad 1×1011 komórek bakterii. Tworzy aktywny kompleks metaboliczny enzymów zdolnych do trawienia np. błonników roślinnych, odpowiada za syntezę krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych czy wchłanianie wapnia. Mikrobiota to warunek prawidłowego metabolizmu kwasów żółciowych, bilirubiny i cholesterolu.

Z badań ostatnich lat wynika, że skład i funkcjonowanie mikrobioty jelit zależy od wielu czynników np.: od rodzaju porodu, odżywiania, wieku, stopnia ekspozycji na szkodliwe czynniki otaczającego nas środowiska, stylu pracy i życia czy nadmiernej  higienizacji środowiska.

Co to jest dysbioza?

W krajach wysoko rozwiniętych obserwuje się wzrost zachorowalności będącej następstwem zaburzeń ilości i różnorodności mikrobioty zwanych dysbiozą. Długotrwale utrzymująca się dysbioza może prowadzić do rozwoju przewlekłych chorób o podłożu nieinfekcyjnym np.: alergii, nieswoistych chorób zapalnych jelit, zespołu jelita nadwrażliwego, chorób autoimmunizacyjnych.

Od czego zależy skład i funkcjonowanie mikrobioty?

W oparciu o zaawansowane techniki laboratoryjne możemy oceniać funkcjonowanie bariery i biocenozy jelit. W razie potrzeby możemy też zapobiegać zaburzeniom mikrobioty, odtwarzając różnorodność i liczebność pożytecznych bakterii.

Co to są probiotyki?

Silną i skuteczną bronią w tym postepowaniu są probiotyki. Probiotyki to według Światowej Organizacji Zdrowia (World Health Organization, WHO)  żywe mikroorganizmy, które podane w odpowiedniej ilości wywierają korzystne efekty zdrowotne. Do najczęściej stosowanych należą bakterie z rodzaju Lactobacillus i Bifidobacterium. Probiotyki chronią nas przed drobnoustrojami chorobotwórczymi, wytwarzając liczne substancje przeciwdrobnoustrojowe m.in.:  kwas octowy i mlekowy, amoniak, nadtlenek wodoru czy bakteriocyny. Probiotyki wypierają ze środowiska drobnoustroje chorobotwórcze — skutecznie współzawodniczą z nimi o receptory adhezyjne nabłonka jelitowego i substancje odżywcze. Probiotyki  zasiedlają jelita i wspomagają kształtowanie „zdrowego” mikrobiomu jako ważnego elementu stabilnej bariery jelitowej.

Czy możemy zadbać o prawidłowy stan mikrobioty?

Probiotyki suplementowane zgodnie z udokumentowaną klinicznie  skutecznością działania zawartych w nich szczepów, produkowane z zachowaniem wysokich standardów wytwarzania, stanowią dobre i skuteczne postępowanie dietetyczne wspierające organizm człowieka w walce z chorobami XXI wieku.

Co znaczy, że probiotyki są szczepozależne?

Właściwości probiotyków są szczepozależne, to znaczy wywierają konkretny efekt w zależności od użytego w suplementacji szczepu. Prawidłowo opisana nazwa szczepu probiotycznego składa się z 3 części: np. Streptococcus (rodzaj) thermophilus (gatunek) DSM24731® (szczep) lub Streptococcus (rodzaj) thermophilus (gatunek) BT01 (szczep). Są to 2 różne szczepy, co oznacza, że nie można im przypisać takiego samego działania, co wyjaśnia definicję szczepozależności. Jeśli na oznakowaniu probiotyku podana jest jedynie 2-członowa nazwa (bez określonego szczepu) np. Streptococcus thermophilus – to dowiadujemy się jedynie, że w produkcie została wykorzystana bakteria, ale nie wiadomo dokładnie jaka oraz jakie ma działanie.

Dlaczego szczep bądź kompozycja szczepów różni się skutecznością działania?

Suplementacja probiotyczna powinna być celowana. Konkretny szczep (lub kompozycja szczepów probiotycznych) powinien być stosowany w ściśle określonym celu. Probiotyk sprawdzony w chorobach zapalnych jelit, niekoniecznie zadziała w biegunce. Warto zatem czytać zalecenia producenta, słuchać rady lekarza bądź farmaceuty, by dobrze dopasować preparat do zakładanego celu suplementacji.

Czy probiotyki powinny być poddawane ocenie klinicznej?

Warto wybierać probiotyki, które były przedmiotem dobrze zaprojektowanych, kontrolowanych badań skuteczności suplementacji. Wyniki tych badań są publikowane i dostępne m.in. w Internecie. Taka ocena skuteczności probiotyków wiąże się z ich szczepozależnością, o której mowa powyżej. Dzięki wnioskom i obserwacjom dowiadujemy się czy suplementacja danym preparatem przyniesie korzystny efekt w konkretnej sytuacji, np. skojarzona z postępowaniem  w chorobach zapalnych jelit.

Czym różnią się probiotyki wieloszczepowe od monoszczepowych?

Kompozycja kilku szczepów probiotycznych może lepiej odwzorowywać mikrobiotę jelit i wykazywać synergię. Probiotyki monoszczepowe zaś częściej są stosowane w lekkich dolegliwościach i przez krótszy okres czasu, np. w biegunce. Jeśli mamy do czynienia z probiotykiem wieloszczepowym, każdy szczep musi być także opisany 3-członową nazwą!

Co to jest suplement diety?

Suplement diety to środek spożywczy, którego celem jest uzupełnienie normalnej diety, będący skoncentrowanym źródłem witamin lub składników mineralnych lub innych pojedynczych lub złożonych substancji wykazujących efekt odżywczy lub inny fizjologiczny, wprowadzany do obrotu w formie umożliwiającej porcjowanie.

Ile bakterii znajduje się w produktach Vivomixx® saszetki i kapsułki?

1 saszetka zawiera 450 miliardów jtk. bakterii probiotycznych, a 1 kapsułka zawiera 112 miliardów jtk. bakterii probiotycznych.

Dlaczego Vivomixx® saszetki i kapsułki zawierają aż osiem szczepów?

Szczepy zawarte w Vivomixx® saszetki i kapsułki zostały wybrane nie tylko ze względu na ich indywidualną specyficzną charakterystykę, ale także na ich synergię (współpracę w działaniu biologicznym). Ich wspólne działanie daje lepsze rezultaty, których pojedyncze szczepy lub inne kombinacje szczepów nie mogą wykazać.

W jakim celu stosować suplement diety Vivomixx® saszetki i kapsułki?

Vivomixx® saszetki i kapsułki różnią się od innych produktów probiotycznych przede wszystkim zawartością oraz różnorodnością i ilością szczepów bakterii probiotycznych. Mają najwyższe dostępne stężenia dobroczynnych bakterii (450 miliardów jtk. w 1 saszetce i 112 miliardów jtk. w 1 kapsułce). Należy je stosować do suplementacji w uzupełnieniu dostosowanego postępowania terapeutycznego we wszystkich sytuacjach, w których występują silne i przewlekłe zaburzenia ze strony układu pokarmowego związane z zachwianiem równowagi mikroflory jelit, zwanych dysbiozą.

Jak należy przechowywać Vivomixx® saszetki i kapsułki?

Vivomixx® saszetki i kapsułki zawierają bakterie probiotyczne, które są wrażliwe na ciepło. Nie należy narażać produktów na bezpośrednie działanie źródeł ciepła. Vivomixx® saszetki i kapsułki należy przechowywać w lodówce (2-8o C).  Jeśli zachodzi taka konieczność, dopuszcza się przechowywanie produktów w temperaturze poniżej 25o C przez maksymalnie 7 dni bez negatywnego wpływu na zawartość. Produkty powinny być przechowywane w sposób niedostępny dla małych dzieci.

Jak działają Vivomixx® saszetki i kapsułki?

Niektóre zaburzenia układu pokarmowego mogą być wywołane przez lub związane z przerostem lub przewagą chorobotwórczych bakterii w przewodzie pokarmowym. Vivomixx® saszetki i kapsułki dostarczają znaczących ilości dobroczynnych bakterii do naszego organizmu, które po określonym czasie przyjmowania zaczynają dominować w przewodzie pokarmowym. Dzięki temu przyczyniają się do zminimalizowania szkód lub problemów spowodowanych przez patogenne bakterie.

Jaką porcję Vivomixx® saszetek lub kapsułek powinienem przyjmować?

Zazwyczaj stosuje się 1-2 saszetki lub 1-4 kapsułki na dobę. Zalecana dzienna porcja do spożycia jest jednak zazwyczaj inna dla każdego. Porcja preparatu zależy od aktualnego stanu zdrowia. Bardzo istotne, aby na początku doprowadzić do efektywnej kolonizacji stosując produkt zgodnie z zaleceniami, następnie w niektórych sytuacjach można indywidualnie zmniejszyć dobową ilość. W przypadku jakichkolwiek wątpliwości należy skonsultować się z lekarzem lub farmaceutą.

Jak długo mogę przyjmować Vivomixx® saszetki i kapsułki?

Vivomixx® saszetki i kapsułki mogą być przyjmowane codziennie, przez tak długi okres, jak sobie Państwo tego życzą, ponieważ nie ma żadnych przeciwwskazań ani efektów ubocznych.

Jaka jest najlepsza pora dnia na przyjmowanie Vivomixx® saszetek i kapsułek?

Vivomixx® saszetki i kapsułki mogą być przyjmowane o dowolnej porze dnia – w zależności od osobistych preferencji.

Czy można stosować Vivomixx® saszetki i kapsułki w trakcie antybiotykoterapii?

Uważa się, że suplement diety Vivomixx® saszetki i kapsułki jest zgodny ze wszystkimi rodzajami leków. W przypadku przyjmowania Vivomixx® saszetki i kapsułki z antybiotykami produkt nie przyniesie szkody, ale jego działanie będzie ograniczone, ponieważ antybiotyki mogą dezaktywować dobroczynne bakterie zawarte w Vivomixx® saszetkach i kapsułkach.

Jak przyjmować Vivomixx® saszetki i kapsułki?

Zawartość saszetki należy rozpuścić w chłodnej wodzie lub innym chłodnym płynie (mleko, sok, jogurt) i spożyć bezpośrednio po przygotowaniu. Kapsułkę należy połknąć i popić chłodną wodą lub innym chłodnym płynem (jak wyżej); kapsułkę można także otworzyć, a jej zawartość przyjąć bezpośrednio lub rozpuścić w chłodnym płynie  (jak wyżej) i spożyć. Zawartości saszetki i kapsułki nie należy rozpuszczać w płynach gorących ani gazowanych.

Czy Vivomixx® saszetki i kapsułki są bezpieczne dla dzieci i dorosłych?

Probiotyki mają bardzo długą historię stosowania, spożywane były od wieków ze względu na ich korzystne oddziaływanie na przewód pokarmowy pod postacią fermentowanych produktów spożywczych. Szczepy obecne w Vivomixx® saszetkach i kapsułkach są niepatogenne i posiadają certyfikat GRAS (USA) i QPS (EU). W badaniach klinicznych, również z udziałem dzieci, nie zgłoszono jakichkolwiek działań niepożądanych.

Czy Vivomixx® saszetki i kapsułki są bezpieczne w czasie ciąży?

Probiotyki mogą być stosowane w czasie ciąży. Jednak zalecamy skonsultowanie przyjmowania Vivomixx® saszetek i kapsułek z lekarzem prowadzącym lub farmaceutą.

Czy można spożyć nadmierną ilość Vivomixx® saszetek i kapsułek?

Do chwili obecnej nie zgłoszono takich przypadków. Dostępne badania dowiodły, że Vivomixx® saszetki i kapsułki nie wykazują istotnych działań niepożądanych związanych z ich suplementacją. Szczepy bakterii kwasu mlekowego zawarte w Vivomixx® saszetkach i kapsułkach stanowią część naturalnej mikroflory bakteryjnej ludzkich jelit. Jedynie niewielka liczba pacjentów przyjmujących Vivomixx® saszetki i kapsułki odnotowała gazy lub wzdęcia w czasie stosowania.

Czy Vivomixx® saszetki i kapsułki posiadają Certyfikat Koszerności i Certyfikat Halal?

Tak, Vivomixx® saszetki i kapsułki posiadają Certyfikat Koszerności i Certyfikat Halal.

Czy produkty Vivomixx® saszetki i kapsułki są bezglutenowe?

Produkty Vivomixx® saszetki i kapsułki są bezglutenowe.

Czy Vivomixx® saszetki i kapsułki zawierają alergeny?

Vivomixx® saszetki i kapsułki nie zawierają glutenu, laktozy, soi oraz pochodnych mleka. Nie stosować w przypadku uczulenia na którykolwiek ze składników produktu.

Inne postaci: krople doustne dla dzieci (5 mld jtk. w 10 kroplach), Vivomixx® micro (10 mld jtk. w 1 kapsułce).

LAKTOFERYNA

Co to jest Laktoferyna?

Laktoferyna to białko serwatkowe,  będące transferyną (wykazuje powinowactwo do jonów  żelaza), która oprócz wspomagania układu odpornościowego, reguluje także stężenie jonów żelaza w osoczu krwi i transportuje je do tkanek. Laktoferyna wołowa (bLF) zawarta w produkcie wyróżnia się wysokim stopniem podobieństwa do laktoferyny ludzkiej (wydzielanej naturalnie np. w ślinie czy łzach), podobieństwo to aż 69%.

Jak działa Laktoferyna?

Jest aktywnym biologicznie białkiem, naturalnie występującym w wielu płynach ustrojowych. W największej ilości występuje w ludzkiej siarze i mleku następującym tuż po niej, ale także w ślinie i łzach. Laktoferyna wykazuje szerokie działanie biologiczne w organizmie ludzkim, szczególnie warto zwrócić uwagę na szeroką aktywność przeciwdrobnoustrojową oraz działanie  wspomagające układ immunologiczny. Najwięcej danych  klinicznych dotyczy właśnie tych właściwości, co czyni laktoferynę  istotnym składnikiem diety wpływającym na wspomaganie odporności. Dodatkowo laktoferyna reguluje stężenie żelaza w organizmie, wykazuje pozytywny wpływ na uszczelnianie  nabłonka jelit (poprzez jego regenerację i stymulowanie  podziałów komórkowych), a także zmniejsza dolegliwości związane  z nietolerancją pokarmową (poprzez m.in. stymulowanie wydzielania laktazy, enzymu rozkładającego laktozę).

Czym Laktoferyna różni się od innych produktów z laktoferyną?

Laktoferyna różni się od innych produktów z tym składnikiem przede wszystkim ilością substancji aktywnej w pojedynczej porcji do spożycia. Zawiera aż 100 mg laktoferyny w 1 saszetce, 1 kapsułce lub 12 kroplach. Większość innych preparatów z laktoferyną zawiera od kilku do kilkudziesięciu miligramów tego cennego składnika. W preparacie Laktoferyna nie zastosowano żadnych substancji dodatkowych, które  byłyby nieodpowiednie do stosowania przez najmłodszych (niemowlęta i dzieci), a także osoby dorosłe czy ludzi starszych. Istotny jest również fakt, że Laktoferyna,  mimo dużej zawartości cennego białka, pozostaje w cenie dostępnej dla każdego.

Czy muszę mieć receptę, aby kupić produkt Laktoferyna?

Nie jest potrzebna recepta; produkt jest sklasyfikowany  jako suplement diety oraz jako dietetyczny środek spożywczy specjalnego przeznaczenia medycznego.

W jakich postaciach dostępna jest Laktoferyna?

Laktoferyna dostępna jest w postaci saszetek, kapsułek lub kropel.

Jak długo trzeba poczekać aż Laktoferyna zacznie działać?

Laktoferyna wykazuje aktywność biologiczną już od pierwszej zastosowanej porcji. Warto zwrócić uwagę na fakt, że laktoferyna poddana metabolizmowi (rozkładowi pod wpływem enzymów trawiących białka) przekształca się w biologicznie aktywne  metabolity – laktoferycyny. To czyni ją wysoce aktywnym składnikiem biologicznym. O ile lekarz nie zaleci inaczej, Laktoferynę  należy stosować 1-2 razy dziennie, codziennie przez min. 3 miesiące w celu wspomagania odporności i przez min. 6 miesięcy w celu uregulowania stężenia żelaza w organizmie.

Ile Laktoferyny powinienem przyjmować?

Zalecana dzienna porcja do spożycia dla niemowląt i dzieci to 100 mg,  dla dorosłych 200 mg. W przypadku  jakichkolwiek wątpliwości należy skonsultować się z lekarzem  lub farmaceutą.

Jaka jest najlepsza pora dnia na przyjmowanie Laktoferyny?

Laktoferyna może być przyjmowana o dowolnej porze dnia – w zależności od preferencji. Najlepiej połączyć ją z jakimś posiłkiem, np. jogurtem na drugie śniadanie.

Czy powinienem przyjmować Laktoferynę na pusty żołądek?

Nie jest konieczne przyjmowanie Laktoferyny na pusty żołądek.

Jak długo mogę przyjmować Laktoferynę?

Laktoferyna może być przyjmowana codziennie, przez tak długi okres, jak sobie Państwo tego życzą.

Z czym mogę wymieszać Laktoferynę?

Laktoferyna może być mieszana z każdym niegazowanym napojem lub produktami takimi jak jogurt, lody, mleko, kefir lub inne pożywienie, a następnie spożywana. Laktoferyny nie należy łączyć z gorącymi napojami ani gorącymi potrawami, ponieważ wysoka temperatura dezaktywuje białko poprzez jego denaturację.

Czy można spożyć nadmierną ilość Laktoferyny?

Do chwili obecnej nie zgłoszono przypadków przedawkowania Laktoferyny lub innych produktów ją zawierających. Dostępne  badania wykazały, że laktoferyna nie wykazuje istotnych  działań niepożądanych. Nie jest to zaskakujące, ponieważ laktoferyna stanowi fizjologiczny element ludzkiego organizmu.

Czy Laktoferynę mogą stosować niemowlęta?

Produkt Laktoferyna jest odpowiedni do stosowania przez niemowlęta, dzieci i dorosłych, w tym osoby starsze.

Czy mogę stosować Laktoferynę, jeżeli karmię dziecko mieszankami mlekozastępczymi?

Tak, Laktoferynę można swobodnie stosować z każdym mlekiem modyfikowanym. Dodatkowo warto zwrócić uwagę, iż we wszystkich mlekach modyfikowanych laktoferyna występuje w śladowej  ilości, przez co dieta dzieci karmionych sztucznie jest uboga w ten cenny składnik. Najważniejsze to zadbać o odpowiednią temperaturę mleka przed połączeniem z Laktoferyną, płyn nie może być gorący, gdyż laktoferyna ulegnie denaturacji.

Czy Laktoferyna jest bezpieczna dla dzieci?

Część badań z zastosowaniem laktoferyny przeprowadzono z udziałem dzieci, w tym wcześniaków i w żadnym z nich nie zgłoszono jakichkolwiek działań niepożądanych. Laktoferyna jako składnik żywności otrzymała certyfikat GRAS (ang. generally recognized as safe, czyli substancja ogólnie uznana za bezpieczną)  nadany przez FDA (ang. Food and Drug Administration  – Amerykańską Agencję ds. Żywności i Leków).

Czy Laktoferyna jest bezpieczna w czasie ciąży?

Nie istnieją przeciwwskazania do stosowania laktoferyny w czasie ciąży. Jednak zalecamy skonsultowanie przyjmowania Laktoferyny z lekarzem prowadzącym lub farmaceutą.

Czy mogę stosować Laktoferynę przyjmując inne produkty lecznicze lub suplementy diety?

Uważa się, że Laktoferyna jest zgodna z wszystkimi rodzajami leków. W przypadku przyjmowania Laktoferyny z innymi lekami lub suplementami diety produkt nie przyniesie szkody i jego działanie nie powinno być w żaden sposób ograniczone.

Czy powinienem unikać niektórych potraw w czasie przyjmowania Laktoferyny?

Nie, Laktoferyna jest zgodna z wszelkimi normalnie spożywanymi potrawami.

Czy mogę przyjmować Laktoferynę, jeśli nie toleruję nabiału?

Laktoferyna jest białkiem serwatkowym pochodzącym z mleka krowiego. Jak wiemy, w mleku krowim za alergię (nietolerancję) odpowiedzialne są białka i cukry. Szczególnie te o rozbudowanej budowie, takie jak kazeina (białko) czy laktoza (cukier). Problem polega na braku możliwości trawienia tych dużych  cząsteczek. Laktoferyna jest białkiem, ale jej wielkość ok. 70-80 kD  (kilo Daltonów) jest niewielka w porównaniu np. z kazeiną. Dzięki  takiej budowie ryzyko, że laktoferyna wywoła reakcję nietolerancji pokarmowej na nabiał jest raczej niewielkie. Poza tym istnieją doniesienia naukowe, w których badano stymulacje w warunkach „in vitro” wydzielania laktazy (enzymu trawiącego laktozę) przez laktoferynę. W razie jakichkolwiek wątpliwości zalecamy konsultację z lekarzem prowadzącym lub farmaceutą.

Jak należy przechowywać Laktoferynę?

Laktoferynę w postaci saszetek, kapsułek oraz kropli należy przechowywać w temperaturze pokojowej (poniżej 25°C).

Co powinienem zrobić, jeśli poczuję się gorzej przyjmując Laktoferynę?

W bardzo rzadkich przypadkach niektóre osoby mogą nie tolerować  laktoferyny i mogą czuć się gorzej po przyjęciu produktu.  W takim przypadku należy zmniejszyć ilość przyjmowanego produktu lub zaprzestać jego przyjmowania i skonsultować się z lekarzem lub farmaceutą. Objawy mogą, ale nie muszą,  być związane z przyjmowaniem Laktoferyny.

LOGGIC

Co to jest mikrobiota?

W przewodzie pokarmowym człowieka znajduje się bardzo duża ilość różnorodnych mikroorganizmów. Dominują pośród nich bakterie, tworząc mikrobiotę jelit. Jest to złożony system, ważny w funkcjonowaniu organizmu człowieka. Mikrobiota decyduje o dobrym działaniu wielu narządów i układów: pokarmowego, immunologicznego, nerwowego oraz wpływa na metabolizm ogólnoustrojowy. Skuteczną bronią w ochronie i odbudowie mikrobioty są probiotyki.

Jaki jest wpływ mikrobioty na działanie układu pokarmowego?

Mikrobiota wspiera pracę przewodu pokarmowego: reguluje perystaltykę jelit, wpływa na trawienie i przyswajanie składników  odżywczych, bierze udział w wytwarzaniu witamin z grupy B i K. Mikrobiota wpływa na metabolizm kwasów żółciowych oraz prawidłowość procesów fermentacyjnych zachodzących w jelicie grubym, wspiera procesy detoksykacji.

Jaki jest wpływ mikrobioty na układ immunologiczny?

Nasze jelita to główny organ układu immunologicznego. Znaczna część funkcji tego układu i około 70% komórek odpornościowych znajduje się w przewodzie pokarmowym. Niezaburzona komunikacja między nimi a mikrobiotą zapewnia równowagę i siłę odpowiedzi immunologicznej. O skuteczności zabezpieczającej organizm przed przenikaniem drobnoustrojów chorobotwórczych decyduje szczelność bariery jelitowej. Tworzy ją różnorodna i liczebna mikrobiota, zintegrowana z warstwą śluzu chroniącego warstwę enterocytów połączonych wiązaniami międzykomórkowymi zapewniającymi ciągłość tej złożonej struktury. Niezaburzona  bariera jelit jest warunkiem odporności organizmu na infekcje i ochrony przed rozwojem chorób o podłożu nieinfekcyjnym.

Jaki jest wpływ mikrobioty na układ nerwowy?

Jelita to także główny organ układu nerwowego. Komórki nabłonka jelit otacza ogromna liczba ponad 100 mln neuronów. To tutaj mikrobiota jelitowa wywiera wpływ na sygnalizację w tzw. osi jelita − mózg. Badania potwierdzają: aż 95% serotoniny pochodzi z jelita, a prawidłowa ilość tego neuroprzekaźnika ma ogromne  znaczenie dla naszego dobrostanu psychicznego. Warto nadmienić, że zwiększa się liczba opracowań naukowych potwierdzających rolę prawidłowego funkcjonowania jelit i bariery jelitowej w patogenezie zaburzeń ze spektrum autyzmu (ASD).

Jak mikrobiota wpływa na metabolizm?

Mikrobiota jelitowa, bardziej zróżnicowana u dzieci niż u osób starszych, osiąga w wieku dojrzałym liczebność około 1000 gatunków  dobroczynnych bakterii i ponad 1×1011 komórek bakterii. Tworzy aktywny kompleks metaboliczny enzymów zdolnych do trawienia np. błonników roślinnych, odpowiada za syntezę krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych czy wchłanianie wapnia. Mikrobiota to warunek prawidłowego metabolizmu kwasów żółciowych, bilirubiny i cholesterolu.

Z badań ostatnich lat wynika, że skład i funkcjonowanie mikrobioty jelit zależy od wielu czynników np.: od rodzaju porodu, odżywiania, wieku, stopnia ekspozycji na szkodliwe czynniki otaczającego nas środowiska, stylu pracy i życia czy nadmiernej  higienizacji środowiska.

Co to jest dysbioza?

W krajach wysoko rozwiniętych obserwuje się wzrost zachorowalności będącej następstwem zaburzeń ilości i różnorodności mikrobioty zwanych dysbiozą. Długotrwale utrzymująca się dysbioza może prowadzić do rozwoju przewlekłych chorób o podłożu nieinfekcyjnym np.: alergii, nieswoistych chorób zapalnych jelit, zespołu jelita nadwrażliwego, chorób autoimmunizacyjnych.

Co to są probiotyki?

Silną i skuteczną bronią w tym postepowaniu są probiotyki. Probiotyki to według Światowej Organizacji Zdrowia (World Health Organization, WHO)  żywe mikroorganizmy, które podane w odpowiedniej ilości wywierają korzystne efekty zdrowotne. Do najczęściej stosowanych należą bakterie z rodzaju Lactobacillus i Bifidobacterium. Probiotyki chronią nas przed drobnoustrojami chorobotwórczymi, wytwarzając liczne substancje przeciwdrobnoustrojowe m.in.:  kwas octowy i mlekowy, amoniak, nadtlenek wodoru czy bakteriocyny. Probiotyki wypierają ze środowiska drobnoustroje chorobotwórcze — skutecznie współzawodniczą z nimi o receptory adhezyjne nabłonka jelitowego i substancje odżywcze. Probiotyki zasiedlają jelita i wspomagają kształtowanie „zdrowego” mikrobiomu jako ważnego elementu stabilnej bariery jelitowej.

Czy możemy zadbać o prawidłowy stan mikrobioty?

Probiotyki suplementowane zgodnie z udokumentowaną klinicznie  skutecznością działania zawartych w nich szczepów, produkowane z zachowaniem wysokich standardów wytwarzania, stanowią dobre  i skuteczne postępowanie dietetyczne wspierające organizm człowieka w walce z chorobami XXI wieku.

Co to są Lactobacillusy?

Lactobacillusy to pożyteczne beztlenowe bakterie zasiedlające mikrobiotę przewodu pokarmowego człowieka i innych ssaków. Pozyskują około 90% swojej energii z fermentacji cukrów, np. laktozy do kwasu mlekowego. Lactobacillusy stabilizują kwasowość środowiska jelit, eliminują patogeny m.in. E. Coli, Salmonellę, Candidę i wiele innych oraz wspierają utrzymanie zdrowej mikroflory jelitowej. Lactobacillusy to również źródło witamin z grupy B i K, źródło egzogennych aminokwasów, np. L-lizyny. Lactobacillusy wspierają odporność i są pomocne w zespole jelita nadwrażliwego, chorobach autoimmunizacyjnych, alergicznych, metabolicznych, którym towarzyszy wysoki poziom cholesterolu oraz  w nietolerancji laktozy. W badaniach Lactobacillus acidophilus wyróżnia się skutecznością w odbudowie mikrobiomu jelit, np. po kuracjach antybiotykiem.

Co to jest suplement diety?

Suplement diety to środek spożywczy, którego celem jest uzupełnienie normalnej diety, będący skoncentrowanym źródłem witamin lub składników mineralnych lub innych pojedynczych lub złożonych substancji wykazujących efekt odżywczy lub inny fizjologiczny, wprowadzany do obrotu w formie umożliwiającej porcjowanie.

Co to jest Lactobacillus rhamnosus GG ATCC 53103?

Lactobacillus rhamnosus GG (ATCC 53103) jest bakterią probiotyczną, hamującą rozwój większości szkodliwych bakterii w jelicie. Lactobacillus rhamnosus GG (ATCC 53103) stosowany jest w biegunkach infekcyjnych, stanach zapalnych przewodu pokarmowego oraz nieswoistych zapaleniach jelit.

Ile bakterii znajduje się w produkcie LoGGic30®?

1 kapsułka zawiera 3 miliardy bakterii jtk. bakterii probiotycznych.

Ile bakterii znajduje się w produkcie LoGGic60®?

1 kapsułka zawiera 6 miliardów bakterii jtk. bakterii probiotycznych.

Ile bakterii znajduje się w produkcie LoGGic+®?

10 kropli zawiera 5 miliardów bakterii jtk. bakterii probiotycznych.

W jakim celu stosować LoGGic®?

Do suplementacji w: biegunce infekcyjnej, przebiegu alergii, stanach obniżonej odporności, trakcie i po antybiotykoterapii.

Jak przyjmować LoGGic®?

LoGGic30® i LoGGic60®: U niemowląt i dzieci poniżej 3 lat: kapsułkę należy otworzyć, a jej zawartość rozpuścić w letnim płynie i spożyć bezpośrednio po przygotowaniu. U dzieci powyżej 3 lat i osób dorosłych: kapsułkę należy połknąć i popić letnim płynem; kapsułkę można także otworzyć, a jej zawartość spożyć bezpośrednio lub po rozpuszczeniu w letnim płynie. Zawartości kapsułki nie należy rozpuszczać w płynach gorących ani gazowanych. LoGGic+®: Produkt gotowy do spożycia. Wstrząsnąć przed użyciem. Krople można podawać bezpośrednio do jamy ustnej lub po rozpuszczeniu w letnim płynie. Przed każdym użyciem produkt należy wstrząsnąć kilkukrotnie i odmierzyć zalecaną ilość kropli za pomocą kroplomierza. Po zastosowaniu produkt należy szczelnie zamknąć.

Czy można stosować LoGGic® w trakcie antybiotykoterapii?

W przypadku przyjmowania LoGGic® z antybiotykami produkt nie przyniesie szkody, ale jego działanie będzie ograniczone, ponieważ antybiotyki mogą dezaktywować dobroczynne bakterie zawarte w LoGGic®.

Jaką porcję LoGGic® powinienem przyjmować?

Zalecana dzienna porcja do spożycia LoGGic30® i LoGGic60® to 1 kapsułka, zalecana dzienna dawka LoGGic+® to 10 kropli. W przypadku jakichkolwiek wątpliwości należy skonsultować się z lekarzem lub farmaceutą.

Jak należy przechowywać LoGGic®?

LoGGic® należy przechowywać w temperaturze poniżej 25°C, w miejscu niedostępnym i niewidocznym dla dzieci oraz z dala od światła. Po otwarciu produkt należy przechowywać w lodówce, najlepiej w oryginalnym opakowaniu, zużyć w ciągu 30 dni.

Jak przyjmować LoGGic®?

LoGGic30® i LoGGic60®: U niemowląt i dzieci poniżej 3 lat: kapsułkę należy otworzyć, a jej zawartość rozpuścić w letnim płynie i spożyć bezpośrednio po przygotowaniu. U dzieci powyżej 3 lat i osób dorosłych: kapsułkę należy połknąć i popić letnim płynem; kapsułkę można także otworzyć, a jej zawartość spożyć bezpośrednio lub po rozpuszczeniu w letnim płynie. Zawartości kapsułki nie należy rozpuszczać w płynach gorących ani gazowanych. LoGGic+®: Produkt gotowy do spożycia. Wstrząsnąć przed użyciem. Krople można podawać bezpośrednio do jamy ustnej lub po rozpuszczeniu w letnim płynie. Przed każdym użyciem produkt należy wstrząsnąć kilkukrotnie i odmierzyć zalecaną ilość kropli za pomocą kroplomierza. Po zastosowaniu produkt należy szczelnie zamknąć.

Czy LoGGic® jest bezpieczny dla dzieci i dorosłych?

W badaniu retrospektywnym (oceniającym uprzednio zebrane dane) trwającym 6 lat z udziałem 743 noworodków z bardzo niską masą urodzeniową, podawano Lactobacillus rhamnosus GG w dawce 3 mld jtk. od 4 dnia do 4-6 tygodnia życia. Nie stwierdzono żadnych przypadków sepsy związanych ze stosowaniem Lactobacillus rhamnosus GG.

Czy LoGGic® jest bezpieczny w czasie ciąży?

Probiotyki mogą być stosowane w czasie ciąży. Jednak zalecamy skonsultowanie przyjmowania LoGGic® z lekarzem prowadzącym lub farmaceutą.

Czy produkty LoGGic® są bezglutenowe?

Produkty LoGGic® są bezglutenowe.

Czy LoGGic® zawiera alergeny?

LoGGic® nie zawiera glutenu, laktozy, soi oraz pochodnych mleka. Nie stosować w przypadku uczulenia na którykolwiek ze składników produktu.

VIVOMIXX® KROPLE

Co to jest mikrobiota?

W przewodzie pokarmowym człowieka znajduje się bardzo duża ilość różnorodnych mikroorganizmów. Dominują pośród nich bakterie, tworząc mikrobiotę jelit. Jest to złożony system, ważny w funkcjonowaniu organizmu człowieka. Mikrobiota decyduje o dobrym działaniu wielu narządów i układów: pokarmowego, immunologicznego, nerwowego oraz wpływa na metabolizm ogólnoustrojowy. Skuteczną bronią w ochronie i odbudowie mikrobioty są probiotyki.

Jaki jest wpływ mikrobioty na działanie układu pokarmowego?

Mikrobiota wspiera pracę przewodu pokarmowego: reguluje perystaltykę jelit, wpływa na trawienie i przyswajanie składników  odżywczych, bierze udział w wytwarzaniu witamin z grupy B i K. Mikrobiota wpływa na metabolizm kwasów żółciowych oraz prawidłowość procesów fermentacyjnych zachodzących w jelicie grubym, wspiera procesy detoksykacji.

Jaki jest wpływ mikrobioty na układ immunologiczny?

Nasze jelita to główny organ układu immunologicznego. Znaczna część funkcji tego układu i około 70% komórek odpornościowych znajduje się w przewodzie pokarmowym. Niezaburzona komunikacja między nimi a mikrobiotą zapewnia równowagę i siłę odpowiedzi immunologicznej. O skuteczności zabezpieczającej  organizm przed przenikaniem drobnoustrojów chorobotwórczych decyduje szczelność bariery jelitowej. Tworzy ją różnorodna i liczebna mikrobiota, zintegrowana z warstwą śluzu chroniącego warstwę enterocytów połączonych wiązaniami międzykomórkowymi zapewniającymi ciągłość tej złożonej struktury. Niezaburzona  bariera jelit jest warunkiem odporności organizmu na infekcje i ochrony przed rozwojem chorób o podłożu nieinfekcyjnym.

Jaki jest wpływ mikrobioty na układ nerwowy?

Jelita to także główny organ układu nerwowego. Komórki nabłonka jelit otacza ogromna liczba ponad 100 mln neuronów. To tutaj mikrobiota jelitowa wywiera wpływ na sygnalizację w tzw. osi jelita − mózg. Badania potwierdzają: aż 95% serotoniny pochodzi z jelita, a prawidłowa ilość tego neuroprzekaźnika ma ogromne  znaczenie dla naszego dobrostanu psychicznego. Warto nadmienić, że zwiększa się liczba opracowań naukowych potwierdzających rolę prawidłowego funkcjonowania jelit i bariery jelitowej w patogenezie zaburzeń ze spektrum autyzmu (ASD).

Jak mikrobiota wpływa na metabolizm?

Mikrobiota jelitowa, bardziej zróżnicowana u dzieci niż u osób starszych, osiąga w wieku dojrzałym liczebność około 1000 gatunków  dobroczynnych bakterii i ponad 1×1011 komórek bakterii. Tworzy aktywny kompleks metaboliczny enzymów zdolnych do trawienia np. błonników roślinnych, odpowiada za syntezę krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych czy wchłanianie wapnia. Mikrobiota to warunek prawidłowego metabolizmu kwasów żółciowych, bilirubiny i cholesterolu.

Z badań ostatnich lat wynika, że skład i funkcjonowanie mikrobioty jelit zależy od wielu czynników np.: od rodzaju porodu, odżywiania, wieku, stopnia ekspozycji na szkodliwe czynniki otaczającego nas środowiska, stylu pracy i życia czy nadmiernej  higienizacji środowiska.

Co to jest dysbioza?

W krajach wysoko rozwiniętych obserwuje się wzrost zachorowalności będącej następstwem zaburzeń ilości i różnorodności mikrobioty zwanych dysbiozą. Długotrwale utrzymująca się dysbioza może prowadzić do rozwoju przewlekłych chorób o podłożu nieinfekcyjnym np.: alergii, nieswoistych chorób zapalnych jelit, zespołu jelita nadwrażliwego, chorób autoimmunizacyjnych.

Od czego zależy skład i funkcjonowanie mikrobioty?

W oparciu o zaawansowane techniki laboratoryjne możemy oceniać funkcjonowanie bariery i biocenozy jelit. W razie potrzeby możemy też zapobiegać zaburzeniom mikrobioty, odtwarzając różnorodność i liczebność pożytecznych bakterii.

Co to są probiotyki?

Silną i skuteczną bronią w tym postepowaniu są probiotyki. Probiotyki to według Światowej Organizacji Zdrowia (World Health Organization, WHO)  żywe mikroorganizmy, które podane w odpowiedniej ilości wywierają korzystne efekty zdrowotne. Do najczęściej stosowanych należą bakterie z rodzaju Lactobacillus i Bifidobacterium. Probiotyki chronią nas przed drobnoustrojami chorobotwórczymi, wytwarzając liczne substancje przeciwdrobnoustrojowe m.in.:  kwas octowy i mlekowy, amoniak, nadtlenek wodoru czy bakteriocyny. Probiotyki wypierają ze środowiska drobnoustroje chorobotwórcze — skutecznie współzawodniczą z nimi o receptory adhezyjne nabłonka jelitowego i substancje odżywcze. Probiotyki  zasiedlają jelita i wspomagają kształtowanie „zdrowego” mikrobiomu jako ważnego elementu stabilnej bariery jelitowej.

Czy możemy zadbać o prawidłowy stan mikrobioty?

Probiotyki suplementowane zgodnie z udokumentowaną klinicznie  skutecznością działania zawartych w nich szczepów, produkowane z zachowaniem wysokich standardów wytwarzania, stanowią dobre  i skuteczne postępowanie dietetyczne wspierające organizm człowieka w walce z chorobami XXI wieku.

Co znaczy, że probiotyki są szczepozależne?

Właściwości probiotyków są szczepozależne, to znaczy wywierają konkretny efekt w zależności od użytego w suplementacji szczepu. Prawidłowo opisana nazwa szczepu probiotycznego składa się z 3 części: np. Streptococcus (rodzaj) thermophilus (gatunek) DSM24731® (szczep) lub Streptococcus (rodzaj) thermophilus (gatunek) BT01 (szczep). Są to 2 różne szczepy, co oznacza, że nie można im przypisać takiego samego działania, co wyjaśnia definicję szczepozależności. Jeśli na oznakowaniu probiotyku podana jest jedynie 2-członowa nazwa (bez określonego szczepu) np. Streptococcus thermophilus – to dowiadujemy się jedynie, że w produkcie została wykorzystana bakteria, ale nie wiadomo dokładnie jaka oraz jakie ma działanie.

Dlaczego szczep bądź kompozycja szczepów różni się skutecznością działania?

Suplementacja probiotyczna powinna być celowana. Konkretny szczep (lub kompozycja szczepów probiotycznych) powinien być stosowany w ściśle określonym celu. Probiotyk sprawdzony w chorobach zapalnych jelit, niekoniecznie zadziała w biegunce. Warto zatem czytać zalecenia producenta, słuchać rady lekarza bądź farmaceuty, by dobrze dopasować preparat do zakładanego celu suplementacji.

Czy probiotyki powinny być poddawane ocenie klinicznej?

Warto wybierać probiotyki, które były przedmiotem dobrze zaprojektowanych, kontrolowanych badań skuteczności suplementacji. Wyniki tych badań są publikowane i dostępne m.in. w Internecie. Taka ocena skuteczności probiotyków wiąże się z ich szczepozależnością, o której mowa powyżej. Dzięki wnioskom i obserwacjom dowiadujemy się czy suplementacja danym preparatem przyniesie korzystny efekt w konkretnej sytuacji, np. skojarzona z postępowaniem  w chorobach zapalnych jelit.

Czym różnią się probiotyki wieloszczepowe od monoszczepowych?

Kompozycja kilku szczepów probiotycznych może lepiej odwzorowywać mikrobiotę jelit i wykazywać synergię. Probiotyki monoszczepowe zaś częściej są stosowane w lekkich dolegliwościach i przez krótszy okres czasu, np. w biegunce. Jeśli mamy do czynienia z probiotykiem wieloszczepowym, każdy szczep musi być także opisany 3-członową nazwą!

Co to jest suplement diety?

Suplement diety to środek spożywczy, którego celem jest uzupełnienie normalnej diety, będący skoncentrowanym źródłem witamin lub składników mineralnych lub innych pojedynczych lub złożonych substancji wykazujących efekt odżywczy lub inny fizjologiczny, wprowadzany do obrotu w formie umożliwiającej porcjowanie.

Ile bakterii znajduje się w produkcie Vivomixx® Krople?

10 kropli zawiera 5 miliardów jtk. bakterii probiotycznych.

Dlaczego Vivomixx® Krople zawiera aż osiem szczepów?

Szczepy zawarte w Vivomixx® Krople zostały wybrane nie tylko ze względu na ich indywidualną specyficzną charakterystykę, ale także na ich synergię (współpracę w działaniu biologicznym). Ich wspólne działanie daje lepsze rezultaty, których pojedyncze szczepy lub inne kombinacje szczepów nie mogą wykazać.

W jakim celu stosować suplement diety Vivomixx® Krople?

Vivomixx® Krople jest mieszanką specjalnie wyselekcjonowanych szczepów dobroczynnych bakterii, które pomagają utrzymać równowagę flory jelitowej.

Jak należy przechowywać Vivomixx® Krople?

Produkt zawiera wrażliwe na ciepło bakterie kwasu mlekowego. Nie należy narażać produktu na bezpośrednie działanie źródeł ciepła. Vivomixx® Krople należy przechowywać w lodówce (2-8oC), w miejscu niedostępnym i niewidocznym dla dzieci.

Jak działa Vivomixx® Krople?

Niektóre zaburzenia układu pokarmowego mogą być wywołane przez lub związane z przerostem lub przewagą chorobotwórczych bakterii w przewodzie pokarmowym. Vivomixx® Krople dostarcza dobroczynne bakterie do naszego organizmu, które po określonym czasie przyjmowania zaczynają dominować w przewodzie pokarmowym. Dzięki temu przyczyniają się do zminimalizowania szkód lub problemów spowodowanych przez patogenne bakterie.

Jaką porcję Vivomixx® Krople należy stosować?

Zazwyczaj stosuje się 10-20 kropli na dobę. Zalecana dzienna porcja do spożycia jest jednak zazwyczaj inna dla każdego. Porcja preparatu zależy od aktualnego stanu zdrowia. Bardzo istotne, aby na początku doprowadzić do efektywnej kolonizacji stosując produkt zgodnie z zaleceniami, następnie w niektórych sytuacjach można indywidualnie zmniejszyć dobową ilość. W przypadku jakichkolwiek wątpliwości należy skonsultować się z lekarzem lub farmaceutą.

Jak długo można stosować Vivomixx® Krople?

Vivomixx® Krople może być przyjmowany codziennie, przez tak długi okres, jak sobie Państwo tego życzą, chyba, że lekarz zaleci inaczej. Nie ma żadnych przeciwwskazań ani efektów ubocznych.

Jaka jest najlepsza pora dnia na przyjmowanie Vivomixx® Krople?

Vivomixx® Krople może być przyjmowany o dowolnej porze dnia – w zależności od preferencji.

Czy można stosować Vivomixx® Krople w trakcie antybiotykoterapii?

Uważa się, że suplement diety Vivomixx® Krople jest zgodny ze wszystkimi rodzajami leków. W przypadku przyjmowania Vivomixx® Krople z antybiotykami produkt nie przyniesie szkody, ale jego działanie będzie ograniczone, ponieważ antybiotyki mogą dezaktywować dobroczynne bakterie zawarte w Vivomixx® Krople.

Jak należy przygotować i przyjmować Vivomixx® Krople?

Vivomixx® Krople można podawać bezpośrednio do jamy ustnej lub po rozpuszczeniu w letnim płynie. Przed pierwszym użyciem należy przekręcić nakrętkę zgodnie z ruchem wskazówek zegara (1) do oporu i całkowitego pęknięcia uszczelki pod nakrętką oraz otwarcia dna pojemniczka umieszczonego w nakrętce. Wstrząsnąć kilkukrotnie (2) w celu uwolnienia zawartości pojemniczka do butelki, do uzyskania jednolitej zawiesiny. Odkręcić nakrętkę z opróżnionym pojemniczkiem  i zastąpić ją kroplomierzem dołączonym do opakowania (3). Przed każdym użyciem, produkt należy wstrząsnąć kilkukrotnie i odmierzyć zalecaną ilość kropli. Po zastosowaniu produkt należy szczelnie zamknąć. Produktu Vivomixx® Krople nie należy mieszać z gorącymi napojami ani gorącymi potrawami, ponieważ wysoka temperatura dezaktywuje żywe bakterie.

Czy Vivomixx® Krople jest bezpieczny?

Probiotyki mają bardzo długą historię stosowania, spożywane były od wieków ze względu na ich korzystne oddziaływanie na przewód pokarmowy pod postacią fermentowanych produktów spożywczych. Szczepy obecne w Vivomixx® Krople są niepatogenne i posiadają certyfikat GRAS (USA) i QPS (EU). W badaniach klinicznych, również z udziałem dzieci, nie zgłoszono jakichkolwiek działań niepożądanych.

Czy można spożyć nadmierną ilość Vivomixx® Krople?

Do chwili obecnej nie zgłoszono takich przypadków. Dostępne badania dowiodły, że Vivomixx® Krople nie wykazuje istotnych działań niepożądanych związanych z jego suplementacją. Szczepy bakterii kwasu mlekowego zawarte w Vivomixx® Krople stanowią część naturalnej mikroflory bakteryjnej ludzkich jelit. Jedynie niewielka liczba pacjentów przyjmujących Vivomixx® Krople odnotowała gazy lub wzdęcia w czasie stosowania.

VIVOMIXX® MICRO

Co to jest mikrobiota?

W przewodzie pokarmowym człowieka znajduje się bardzo duża ilość różnorodnych mikroorganizmów. Dominują pośród nich bakterie, tworząc mikrobiotę jelit. Jest to złożony system, ważny w funkcjonowaniu organizmu człowieka. Mikrobiota decyduje o dobrym działaniu wielu narządów i układów: pokarmowego, immunologicznego, nerwowego oraz wpływa na metabolizm ogólnoustrojowy. Skuteczną bronią w ochronie i odbudowie mikrobioty są probiotyki.

Jaki jest wpływ mikrobioty na działanie układu pokarmowego?

Mikrobiota wspiera pracę przewodu pokarmowego: reguluje perystaltykę jelit, wpływa na trawienie i przyswajanie składników  odżywczych, bierze udział w wytwarzaniu witamin z grupy B i K. Mikrobiota wpływa na metabolizm kwasów żółciowych oraz prawidłowość procesów fermentacyjnych zachodzących w jelicie grubym, wspiera procesy detoksykacji.

Jaki jest wpływ mikrobioty na układ immunologiczny?

Nasze jelita to główny organ układu immunologicznego. Znaczna część funkcji tego układu i około 70% komórek odpornościowych znajduje się w przewodzie pokarmowym. Niezaburzona komunikacja między nimi a mikrobiotą zapewnia równowagę i siłę odpowiedzi immunologicznej. O skuteczności zabezpieczającej  organizm przed przenikaniem drobnoustrojów chorobotwórczych decyduje szczelność bariery jelitowej. Tworzy ją różnorodna i liczebna mikrobiota, zintegrowana z warstwą śluzu chroniącego warstwę enterocytów połączonych wiązaniami międzykomórkowymi zapewniającymi ciągłość tej złożonej struktury. Niezaburzona  bariera jelit jest warunkiem odporności organizmu na infekcje i ochrony przed rozwojem chorób o podłożu nieinfekcyjnym.

Jaki jest wpływ mikrobioty na układ nerwowy?

Jelita to także główny organ układu nerwowego. Komórki nabłonka jelit otacza ogromna liczba ponad 100 mln neuronów. To tutaj mikrobiota jelitowa wywiera wpływ na sygnalizację w tzw. osi jelita − mózg. Badania potwierdzają: aż 95% serotoniny pochodzi z jelita, a prawidłowa ilość tego neuroprzekaźnika ma ogromne  znaczenie dla naszego dobrostanu psychicznego. Warto nadmienić, że zwiększa się liczba opracowań naukowych potwierdzających rolę prawidłowego funkcjonowania jelit i bariery jelitowej w patogenezie zaburzeń ze spektrum autyzmu (ASD).

Jak mikrobiota wpływa na metabolizm?

Mikrobiota jelitowa, bardziej zróżnicowana u dzieci niż u osób starszych, osiąga w wieku dojrzałym liczebność około 1000 gatunków  dobroczynnych bakterii i ponad 1×1011 komórek bakterii. Tworzy aktywny kompleks metaboliczny enzymów zdolnych do trawienia np. błonników roślinnych, odpowiada za syntezę krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych czy wchłanianie wapnia. Mikrobiota to warunek prawidłowego metabolizmu kwasów żółciowych, bilirubiny i cholesterolu.

Z badań ostatnich lat wynika, że skład i funkcjonowanie mikrobioty jelit zależy od wielu czynników np.: od rodzaju porodu, odżywiania, wieku, stopnia ekspozycji na szkodliwe czynniki otaczającego nas środowiska, stylu pracy i życia czy nadmiernej  higienizacji środowiska.

Co to jest dysbioza?

W krajach wysoko rozwiniętych obserwuje się wzrost zachorowalności będącej następstwem zaburzeń ilości i różnorodności mikrobioty zwanych dysbiozą. Długotrwale utrzymująca się dysbioza może prowadzić do rozwoju przewlekłych chorób o podłożu nieinfekcyjnym np.: alergii, nieswoistych chorób zapalnych jelit, zespołu jelita nadwrażliwego, chorób autoimmunizacyjnych.

Od czego zależy skład i funkcjonowanie mikrobioty?

W oparciu o zaawansowane techniki laboratoryjne możemy oceniać funkcjonowanie bariery i biocenozy jelit. W razie potrzeby możemy też zapobiegać zaburzeniom mikrobioty, odtwarzając różnorodność i liczebność pożytecznych bakterii.

Co to są probiotyki?

Silną i skuteczną bronią w tym postepowaniu są probiotyki. Probiotyki to według Światowej Organizacji Zdrowia (World Health Organization, WHO)  żywe mikroorganizmy, które podane w odpowiedniej ilości wywierają korzystne efekty zdrowotne. Do najczęściej stosowanych należą bakterie z rodzaju Lactobacillus i Bifidobacterium. Probiotyki chronią nas przed drobnoustrojami chorobotwórczymi, wytwarzając liczne substancje przeciwdrobnoustrojowe m.in.:  kwas octowy i mlekowy, amoniak, nadtlenek wodoru czy bakteriocyny. Probiotyki wypierają ze środowiska drobnoustroje chorobotwórcze — skutecznie współzawodniczą z nimi o receptory adhezyjne nabłonka jelitowego i substancje odżywcze. Probiotyki  zasiedlają jelita i wspomagają kształtowanie „zdrowego” mikrobiomu jako ważnego elementu stabilnej bariery jelitowej.

Czy możemy zadbać o prawidłowy stan mikrobioty?

Probiotyki suplementowane zgodnie z udokumentowaną klinicznie  skutecznością działania zawartych w nich szczepów, produkowane z zachowaniem wysokich standardów wytwarzania, stanowią dobre  i skuteczne postępowanie dietetyczne wspierające organizm człowieka w walce z chorobami XXI wieku.

Co znaczy, że probiotyki są szczepozależne?

Właściwości probiotyków są szczepozależne, to znaczy wywierają konkretny efekt w zależności od użytego w suplementacji szczepu. Prawidłowo opisana nazwa szczepu probiotycznego składa się z 3 części: np. Streptococcus (rodzaj) thermophilus (gatunek) DSM24731® (szczep) lub Streptococcus (rodzaj) thermophilus (gatunek) BT01 (szczep). Są to 2 różne szczepy, co oznacza, że nie można im przypisać takiego samego działania, co wyjaśnia definicję szczepozależności. Jeśli na oznakowaniu probiotyku podana jest jedynie 2-członowa nazwa (bez określonego szczepu) np. Streptococcus thermophilus – to dowiadujemy się jedynie, że w produkcie została wykorzystana bakteria, ale nie wiadomo dokładnie jaka oraz jakie ma działanie.

Dlaczego szczep bądź kompozycja szczepów różni się skutecznością działania?

Suplementacja probiotyczna powinna być celowana. Konkretny szczep (lub kompozycja szczepów probiotycznych) powinien być stosowany w ściśle określonym celu. Probiotyk sprawdzony w chorobach zapalnych jelit, niekoniecznie zadziała w biegunce. Warto zatem czytać zalecenia producenta, słuchać rady lekarza bądź farmaceuty, by dobrze dopasować preparat do zakładanego celu suplementacji.

Czy probiotyki powinny być poddawane ocenie klinicznej?

Warto wybierać probiotyki, które były przedmiotem dobrze zaprojektowanych, kontrolowanych badań skuteczności suplementacji. Wyniki tych badań są publikowane i dostępne m.in. w Internecie. Taka ocena skuteczności probiotyków wiąże się z ich szczepozależnością, o której mowa powyżej. Dzięki wnioskom i obserwacjom dowiadujemy się czy suplementacja danym preparatem przyniesie korzystny efekt w konkretnej sytuacji, np. skojarzona z postępowaniem  w chorobach zapalnych jelit.

Czym różnią się probiotyki wieloszczepowe od monoszczepowych?

Kompozycja kilku szczepów probiotycznych może lepiej odwzorowywać mikrobiotę jelit i wykazywać synergię. Probiotyki monoszczepowe zaś częściej są stosowane w lekkich dolegliwościach i przez krótszy okres czasu, np. w biegunce. Jeśli mamy do czynienia z probiotykiem wieloszczepowym, każdy szczep musi być także opisany 3-członową nazwą!

Co to jest suplement diety?

Suplement diety to środek spożywczy, którego celem jest uzupełnienie normalnej diety, będący skoncentrowanym źródłem witamin lub składników mineralnych lub innych pojedynczych lub złożonych substancji wykazujących efekt odżywczy lub inny fizjologiczny, wprowadzany do obrotu w formie umożliwiającej porcjowanie.

Ile bakterii znajduje się w produkcie Vivomixx® micro?

1 kapsułka zawiera 10 miliardów bakterii jtk. bakterii probiotycznych.

Dlaczego Vivomixx® micro zawiera aż osiem szczepów?

Szczepy zawarte w Vivomixx® micro zostały wybrane nie tylko ze względu na ich indywidualną specyficzną charakterystykę, ale także na ich synergię (współpracę w działaniu biologicznym). Ich wspólne działanie daje lepsze rezultaty, których pojedyncze szczepy lub inne kombinacje szczepów nie mogą wykazać.

W jakim celu stosować suplement diety Vivomixx® micro?

Vivomixx® micro to suplement diety zawierający 10 miliardów bakterii jtk. w 1 micro-kapsułce do suplementacji we wszystkich sytuacjach, w których występują zaburzenia ze strony układu pokarmowego związane z zachwianiem równowagi mikroflory jelit.

Jak należy przechowywać Vivomixx® micro?

W opakowaniach Vivomixx® micro zastosowano innowacyjną technologię Activ-Vial z dodatkową warstwą osuszającą. Activ-Vial chroni zawartość opakowania przed dostępem wilgoci. Activ-Vial przechowuje się poza lodówką, zapewniając stabilność probiotyku w temperaturze do 25°C. Dzięki temu bakterie pozostają aktywne, namnażają się i kolonizują jelita. Fiolki Activ-Vial mają zintegrowaną pokrywę, którą otwiera się bardzo łatwo i której nie da się zgubić. Produkty powinny być przechowywane w sposób niedostępny dla małych dzieci.

Jak działa Vivomixx® micro?

Niektóre zaburzenia układu pokarmowego mogą być wywołane przez lub związane z przerostem lub przewagą chorobotwórczych bakterii w przewodzie pokarmowym. Vivomixx® micro dostarcza dobroczynne bakterie do naszego organizmu, które po określonym czasie suplementacji zaczynają dominować w przewodzie pokarmowym. Dzięki temu przyczyniają się do zminimalizowania szkód lub problemów spowodowanych przez patogenne bakterie.

Jak długo można przechowywać Vivomixx®?

Produkt oryginalnie zapakowany i przechowywany w lodówce (2-8°C) może być używany do końca okresu przydatności do spożycia.

Jaką porcję Vivomixx® micro powinienem przyjmować?

Zazwyczaj stosuje się 1-4 micro-kapsułki na dobę. Zalecana dzienna porcja do spożycia jest jednak zazwyczaj inna dla każdego. Porcja preparatu zależy od aktualnego stanu zdrowia. Bardzo istotne, aby na początku doprowadzić do efektywnej kolonizacji stosując produkt zgodnie z zaleceniami, następnie w niektórych sytuacjach można indywidualnie zmniejszyć dobową ilość. W przypadku jakichkolwiek wątpliwości należy skonsultować się z lekarzem lub farmaceutą.

Jak długo mogę przyjmować Vivomixx® micro?

Vivomixx® micro może być przyjmowany codziennie, przez tak długi okres, jak sobie Państwo tego życzą, ponieważ nie ma żadnych przeciwwskazań ani efektów ubocznych.

Jaka jest najlepsza pora dnia na przyjmowanie Vivomixx® micro?

Vivomixx® micro może być przyjmowany o dowolnej porze dnia – w zależności od osobistych preferencji.

Czy można stosować Vivomixx® micro w trakcie antybiotykoterapii?

Uważa się, że suplement diety Vivomixx® micro jest zgodny ze wszystkimi rodzajami leków. W przypadku przyjmowania Vivomixx® micro z antybiotykami produkt nie przyniesie szkody, ale jego działanie będzie ograniczone, ponieważ antybiotyki mogą dezaktywować dobroczynne bakterie zawarte w Vivomixx® micro.

Jak przyjmować Vivomixx® micro?

U dzieci powyżej 3 lat i osób dorosłych: kapsułkę należy połknąć i popić letnią wodą lub innym letnim płynem (mleko, sok, jogurt). Kapsułkę można także otworzyć, a jej zawartość spożyć bezpośrednio lub po rozpuszczeniu w letnim płynie. Zawartości kapsułki nie należy rozpuszczać w płynach gorących ani gazowanych.

Czy Vivomixx® micro jest bezpieczny dla dzieci i dorosłych?

Probiotyki mają bardzo długą historię stosowania, spożywane były od wieków ze względu na ich korzystne oddziaływanie na przewód pokarmowy pod postacią fermentowanych produktów spożywczych. Szczepy obecne w Vivomixx® micro są niepatogenne i posiadają certyfikat GRAS (USA) i QPS (EU). W badaniach klinicznych, również z udziałem dzieci, nie zgłoszono jakichkolwiek działań niepożądanych.

Czy Vivomixx® micro jest bezpieczny w czasie ciąży?

Probiotyki mogą być stosowane w czasie ciąży. Jednak zalecamy skonsultowanie przyjmowania Vivomixx® micro z lekarzem prowadzącym lub farmaceutą.

Czy można spożyć nadmierną ilość Vivomixx® micro?

Do chwili obecnej nie zgłoszono takich przypadków. Dostępne badania dowiodły, że Vivomixx® micro nie wykazuje istotnych działań niepożądanych związanych z jego suplementacją. Szczepy bakterii kwasu mlekowego zawarte w Vivomixx® micro stanowią część naturalnej mikroflory bakteryjnej ludzkich jelit. Jedynie niewielka liczba pacjentów przyjmujących Vivomixx® micro odnotowała gazy lub wzdęcia w czasie stosowania.

Czy Vivomixx® micro posiada Certyfikat Koszerności i Certyfikat Halal?

Tak, Vivomixx® micro posiada Certyfikat Koszerności i Certyfikat Halal.

Czy produkty Vivomixx® micro są bezglutenowe?

Produkty Vivomixx® micro są bezglutenowe.

Czy Vivomixx® micro zawiera alergeny?

Vivomixx® micro nie zawiera glutenu, laktozy, soi oraz pochodnych mleka. Nie stosować w przypadku uczulenia na którykolwiek ze składników produktu.

Czy Vivomixx® micro zawiera alergeny?

Vivomixx® micro nie zawiera glutenu, laktozy, soi oraz pochodnych mleka. Nie stosować w przypadku uczulenia na którykolwiek ze składników produktu.

DERMILEN – STRONA W PRZYGOTOWANIU

Facebook


x