Pytania i odpowiedzi
Poniżej znajdują się często zadawane nam pytania i odpowiedzi dotyczące produktów, które znajdują się w naszej ofercie.
Jeśli poszukujesz jakiejś informacji, a nie znalazłeś jej tutaj: zapraszamy do kontaktu z nami!
W naszej firmie Pharmabest Sp. z o. o. nieustająco dążymy do zapewnienia jak najlepszej ochrony danych osobowych, które nam przekazujesz. Zależy nam również, aby informacje dotyczące sposobu, w jaki je wykorzystujemy i przetwarzamy były dla Ciebie jasne i zrozumiałe.
Dlatego też wprowadzamy nową politykę prywatności, która spełnia oba te założenia, a jednocześnie realizuje wymogi Rozporządzenia o Ochronie Danych Osobowych (RODO).
Nowa Polityka prywatności będzie obowiązywała w pełni od dnia 25 maja 2018 r. Możesz już teraz zapoznać się z jej treścią [tutaj], do czego serdecznie Cię zachęcamy.
RODO: Unijne rozporządzenie dotyczące ochrony danych osobowych - Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE, które zacznie obowiązywać z dniem 25 maja 2018 r.
Pozdrawiamy,
Zespół Pharmabest sp. z o.o.
Poniżej znajdują się często zadawane nam pytania i odpowiedzi dotyczące produktów, które znajdują się w naszej ofercie.
Jeśli poszukujesz jakiejś informacji, a nie znalazłeś jej tutaj: zapraszamy do kontaktu z nami!
W przewodzie pokarmowym człowieka znajduje się bardzo duża ilość różnorodnych mikroorganizmów. Dominują pośród nich bakterie, tworząc mikrobiotę jelit. Jest to złożony system, ważny w funkcjonowaniu organizmu człowieka. Mikrobiota decyduje o dobrym działaniu wielu narządów i układów: pokarmowego, immunologicznego, nerwowego oraz wpływa na metabolizm ogólnoustrojowy. Skuteczną bronią w ochronie i odbudowie mikrobioty są probiotyki.
Mikrobiota wspiera pracę przewodu pokarmowego: reguluje perystaltykę jelit, wpływa na trawienie i przyswajanie składników odżywczych, bierze udział w wytwarzaniu witamin z grupy B i K. Mikrobiota wpływa na metabolizm kwasów żółciowych oraz prawidłowość procesów fermentacyjnych zachodzących w jelicie grubym, wspiera procesy detoksykacji.
Nasze jelita to główny organ układu immunologicznego. Znaczna część funkcji tego układu i około 70% komórek odpornościowych znajduje się w przewodzie pokarmowym. Niezaburzona komunikacja między nimi a mikrobiotą zapewnia równowagę i siłę odpowiedzi immunologicznej. O skuteczności zabezpieczającej organizm przed przenikaniem drobnoustrojów chorobotwórczych decyduje szczelność bariery jelitowej. Tworzy ją różnorodna i liczebna mikrobiota, zintegrowana z warstwą śluzu chroniącego warstwę enterocytów połączonych wiązaniami międzykomórkowymi zapewniającymi ciągłość tej złożonej struktury. Niezaburzona bariera jelit jest warunkiem odporności organizmu na infekcje i ochrony przed rozwojem chorób o podłożu nieinfekcyjnym.
Jelita to także główny organ układu nerwowego. Komórki nabłonka jelit otacza ogromna liczba ponad 100 mln neuronów. To tutaj mikrobiota jelitowa wywiera wpływ na sygnalizację w tzw. osi jelita − mózg. Badania potwierdzają: aż 95% serotoniny pochodzi z jelita, a prawidłowa ilość tego neuroprzekaźnika ma ogromne znaczenie dla naszego dobrostanu psychicznego. Warto nadmienić, że zwiększa się liczba opracowań naukowych potwierdzających rolę prawidłowego funkcjonowania jelit i bariery jelitowej w patogenezie zaburzeń ze spektrum autyzmu (ASD).
Mikrobiota jelitowa, bardziej zróżnicowana u dzieci niż u osób starszych, osiąga w wieku dojrzałym liczebność około 1000 gatunków dobroczynnych bakterii i ponad 1×1011 komórek bakterii. Tworzy aktywny kompleks metaboliczny enzymów zdolnych do trawienia np. błonników roślinnych, odpowiada za syntezę krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych czy wchłanianie wapnia. Mikrobiota to warunek prawidłowego metabolizmu kwasów żółciowych, bilirubiny i cholesterolu.
Z badań ostatnich lat wynika, że skład i funkcjonowanie mikrobioty jelit zależy od wielu czynników np.: od rodzaju porodu, odżywiania, wieku, stopnia ekspozycji na szkodliwe czynniki otaczającego nas środowiska, stylu pracy i życia czy nadmiernej higienizacji środowiska.
W krajach wysoko rozwiniętych obserwuje się wzrost zachorowalności będącej następstwem zaburzeń ilości i różnorodności mikrobioty zwanych dysbiozą. Długotrwale utrzymująca się dysbioza może prowadzić do rozwoju przewlekłych chorób o podłożu nieinfekcyjnym np.: alergii, nieswoistych chorób zapalnych jelit, zespołu jelita nadwrażliwego, chorób autoimmunizacyjnych.
W oparciu o zaawansowane techniki laboratoryjne możemy oceniać funkcjonowanie bariery i biocenozy jelit. W razie potrzeby możemy też zapobiegać zaburzeniom mikrobioty, odtwarzając różnorodność i liczebność pożytecznych bakterii.
Silną i skuteczną bronią w tym postepowaniu są probiotyki. Probiotyki to według Światowej Organizacji Zdrowia (World Health Organization, WHO) żywe mikroorganizmy, które podane w odpowiedniej ilości wywierają korzystne efekty zdrowotne. Do najczęściej stosowanych należą bakterie z rodzaju Lactobacillus i Bifidobacterium. Probiotyki chronią nas przed drobnoustrojami chorobotwórczymi, wytwarzając liczne substancje przeciwdrobnoustrojowe m.in.: kwas octowy i mlekowy, amoniak, nadtlenek wodoru czy bakteriocyny. Probiotyki wypierają ze środowiska drobnoustroje chorobotwórcze — skutecznie współzawodniczą z nimi o receptory adhezyjne nabłonka jelitowego i substancje odżywcze. Probiotyki zasiedlają jelita i wspomagają kształtowanie „zdrowego” mikrobiomu jako ważnego elementu stabilnej bariery jelitowej.
Probiotyki suplementowane zgodnie z udokumentowaną klinicznie skutecznością działania zawartych w nich szczepów, produkowane z zachowaniem wysokich standardów wytwarzania, stanowią dobre i skuteczne postępowanie dietetyczne wspierające organizm człowieka w walce z chorobami XXI wieku.
Właściwości probiotyków są szczepozależne, to znaczy wywierają konkretny efekt w zależności od użytego w suplementacji szczepu. Prawidłowo opisana nazwa szczepu probiotycznego składa się z 3 części: np. Streptococcus (rodzaj) thermophilus (gatunek) DSM24731® (szczep) lub Streptococcus (rodzaj) thermophilus (gatunek) BT01 (szczep). Są to 2 różne szczepy, co oznacza, że nie można im przypisać takiego samego działania, co wyjaśnia definicję szczepozależności. Jeśli na oznakowaniu probiotyku podana jest jedynie 2-członowa nazwa (bez określonego szczepu) np. Streptococcus thermophilus – to dowiadujemy się jedynie, że w produkcie została wykorzystana bakteria, ale nie wiadomo dokładnie jaka oraz jakie ma działanie.
Suplementacja probiotyczna powinna być celowana. Konkretny szczep (lub kompozycja szczepów probiotycznych) powinien być stosowany w ściśle określonym celu. Probiotyk sprawdzony w chorobach zapalnych jelit, niekoniecznie zadziała w biegunce. Warto zatem czytać zalecenia producenta, słuchać rady lekarza bądź farmaceuty, by dobrze dopasować preparat do zakładanego celu suplementacji.
Warto wybierać probiotyki, które były przedmiotem dobrze zaprojektowanych, kontrolowanych badań skuteczności suplementacji. Wyniki tych badań są publikowane i dostępne m.in. w Internecie. Taka ocena skuteczności probiotyków wiąże się z ich szczepozależnością, o której mowa powyżej. Dzięki wnioskom i obserwacjom dowiadujemy się czy suplementacja danym preparatem przyniesie korzystny efekt w konkretnej sytuacji, np. skojarzona z postępowaniem w chorobach zapalnych jelit.
Kompozycja kilku szczepów probiotycznych może lepiej odwzorowywać mikrobiotę jelit i wykazywać synergię. Probiotyki monoszczepowe zaś częściej są stosowane w lekkich dolegliwościach i przez krótszy okres czasu, np. w biegunce. Jeśli mamy do czynienia z probiotykiem wieloszczepowym, każdy szczep musi być także opisany 3-członową nazwą!
Suplement diety to środek spożywczy, którego celem jest uzupełnienie normalnej diety, będący skoncentrowanym źródłem witamin lub składników mineralnych lub innych pojedynczych lub złożonych substancji wykazujących efekt odżywczy lub inny fizjologiczny, wprowadzany do obrotu w formie umożliwiającej porcjowanie.
1 saszetka zawiera 450 miliardów jtk. bakterii probiotycznych, a 1 kapsułka zawiera 112 miliardów jtk. bakterii probiotycznych.
Szczepy zawarte w Vivomixx® saszetki i kapsułki zostały wybrane nie tylko ze względu na ich indywidualną specyficzną charakterystykę, ale także na ich synergię (współpracę w działaniu biologicznym). Ich wspólne działanie daje lepsze rezultaty, których pojedyncze szczepy lub inne kombinacje szczepów nie mogą wykazać.
Vivomixx® saszetki i kapsułki różnią się od innych produktów probiotycznych przede wszystkim zawartością oraz różnorodnością i ilością szczepów bakterii probiotycznych. Mają najwyższe dostępne stężenia dobroczynnych bakterii (450 miliardów jtk. w 1 saszetce i 112 miliardów jtk. w 1 kapsułce). Należy je stosować do suplementacji w uzupełnieniu dostosowanego postępowania terapeutycznego we wszystkich sytuacjach, w których występują silne i przewlekłe zaburzenia ze strony układu pokarmowego związane z zachwianiem równowagi mikroflory jelit, zwanych dysbiozą.
Vivomixx® saszetki i kapsułki zawierają bakterie probiotyczne, które są wrażliwe na ciepło. Nie należy narażać produktów na bezpośrednie działanie źródeł ciepła. Vivomixx® saszetki i kapsułki należy przechowywać w lodówce (2-8o C). Jeśli zachodzi taka konieczność, dopuszcza się przechowywanie produktów w temperaturze poniżej 25o C przez maksymalnie 7 dni bez negatywnego wpływu na zawartość. Produkty powinny być przechowywane w sposób niedostępny dla małych dzieci.
Niektóre zaburzenia układu pokarmowego mogą być wywołane przez lub związane z przerostem lub przewagą chorobotwórczych bakterii w przewodzie pokarmowym. Vivomixx® saszetki i kapsułki dostarczają znaczących ilości dobroczynnych bakterii do naszego organizmu, które po określonym czasie przyjmowania zaczynają dominować w przewodzie pokarmowym. Dzięki temu przyczyniają się do zminimalizowania szkód lub problemów spowodowanych przez patogenne bakterie.
Zazwyczaj stosuje się 1-2 saszetki lub 1-4 kapsułki na dobę. Zalecana dzienna porcja do spożycia jest jednak zazwyczaj inna dla każdego. Porcja preparatu zależy od aktualnego stanu zdrowia. Bardzo istotne, aby na początku doprowadzić do efektywnej kolonizacji stosując produkt zgodnie z zaleceniami, następnie w niektórych sytuacjach można indywidualnie zmniejszyć dobową ilość. W przypadku jakichkolwiek wątpliwości należy skonsultować się z lekarzem lub farmaceutą.
Vivomixx® saszetki i kapsułki mogą być przyjmowane codziennie, przez tak długi okres, jak sobie Państwo tego życzą, ponieważ nie ma żadnych przeciwwskazań ani efektów ubocznych.
Vivomixx® saszetki i kapsułki mogą być przyjmowane o dowolnej porze dnia – w zależności od osobistych preferencji.
Uważa się, że suplement diety Vivomixx® saszetki i kapsułki jest zgodny ze wszystkimi rodzajami leków. W przypadku przyjmowania Vivomixx® saszetki i kapsułki z antybiotykami produkt nie przyniesie szkody, ale jego działanie będzie ograniczone, ponieważ antybiotyki mogą dezaktywować dobroczynne bakterie zawarte w Vivomixx® saszetkach i kapsułkach.
Zawartość saszetki należy rozpuścić w chłodnej wodzie lub innym chłodnym płynie (mleko, sok, jogurt) i spożyć bezpośrednio po przygotowaniu. Kapsułkę należy połknąć i popić chłodną wodą lub innym chłodnym płynem (jak wyżej); kapsułkę można także otworzyć, a jej zawartość przyjąć bezpośrednio lub rozpuścić w chłodnym płynie (jak wyżej) i spożyć. Zawartości saszetki i kapsułki nie należy rozpuszczać w płynach gorących ani gazowanych.
Probiotyki mają bardzo długą historię stosowania, spożywane były od wieków ze względu na ich korzystne oddziaływanie na przewód pokarmowy pod postacią fermentowanych produktów spożywczych. Szczepy obecne w Vivomixx® saszetkach i kapsułkach są niepatogenne i posiadają certyfikat GRAS (USA) i QPS (EU). W badaniach klinicznych, również z udziałem dzieci, nie zgłoszono jakichkolwiek działań niepożądanych.
Probiotyki mogą być stosowane w czasie ciąży. Jednak zalecamy skonsultowanie przyjmowania Vivomixx® saszetek i kapsułek z lekarzem prowadzącym lub farmaceutą.
Do chwili obecnej nie zgłoszono takich przypadków. Dostępne badania dowiodły, że Vivomixx® saszetki i kapsułki nie wykazują istotnych działań niepożądanych związanych z ich suplementacją. Szczepy bakterii kwasu mlekowego zawarte w Vivomixx® saszetkach i kapsułkach stanowią część naturalnej mikroflory bakteryjnej ludzkich jelit. Jedynie niewielka liczba pacjentów przyjmujących Vivomixx® saszetki i kapsułki odnotowała gazy lub wzdęcia w czasie stosowania.
Tak, Vivomixx® saszetki i kapsułki posiadają Certyfikat Koszerności i Certyfikat Halal.
Produkty Vivomixx® saszetki i kapsułki są bezglutenowe.
Vivomixx® saszetki i kapsułki nie zawierają glutenu, laktozy, soi oraz pochodnych mleka. Nie stosować w przypadku uczulenia na którykolwiek ze składników produktu.
Inne postaci: krople doustne dla dzieci (5 mld jtk. w 10 kroplach), Vivomixx® micro (10 mld jtk. w 1 kapsułce).
Laktoferyna to białko serwatkowe, będące transferyną (wykazuje powinowactwo do jonów żelaza), która oprócz wspomagania układu odpornościowego, reguluje także stężenie jonów żelaza w osoczu krwi i transportuje je do tkanek. Laktoferyna wołowa (bLF) zawarta w produkcie wyróżnia się wysokim stopniem podobieństwa do laktoferyny ludzkiej (wydzielanej naturalnie np. w ślinie czy łzach), podobieństwo to aż 69%.
Jest aktywnym biologicznie białkiem, naturalnie występującym w wielu płynach ustrojowych. W największej ilości występuje w ludzkiej siarze i mleku następującym tuż po niej, ale także w ślinie i łzach. Laktoferyna wykazuje szerokie działanie biologiczne w organizmie ludzkim, szczególnie warto zwrócić uwagę na szeroką aktywność przeciwdrobnoustrojową oraz działanie wspomagające układ immunologiczny. Najwięcej danych klinicznych dotyczy właśnie tych właściwości, co czyni laktoferynę istotnym składnikiem diety wpływającym na wspomaganie odporności. Dodatkowo laktoferyna reguluje stężenie żelaza w organizmie, wykazuje pozytywny wpływ na uszczelnianie nabłonka jelit (poprzez jego regenerację i stymulowanie podziałów komórkowych), a także zmniejsza dolegliwości związane z nietolerancją pokarmową (poprzez m.in. stymulowanie wydzielania laktazy, enzymu rozkładającego laktozę).
Laktoferyna różni się od innych produktów z tym składnikiem przede wszystkim ilością substancji aktywnej w pojedynczej porcji do spożycia. Zawiera aż 100 mg laktoferyny w 1 saszetce, 1 kapsułce lub 12 kroplach. Większość innych preparatów z laktoferyną zawiera od kilku do kilkudziesięciu miligramów tego cennego składnika. W preparacie Laktoferyna nie zastosowano żadnych substancji dodatkowych, które byłyby nieodpowiednie do stosowania przez najmłodszych (niemowlęta i dzieci), a także osoby dorosłe czy ludzi starszych. Istotny jest również fakt, że Laktoferyna, mimo dużej zawartości cennego białka, pozostaje w cenie dostępnej dla każdego.
Nie jest potrzebna recepta; produkt jest sklasyfikowany jako suplement diety oraz jako dietetyczny środek spożywczy specjalnego przeznaczenia medycznego.
Laktoferyna dostępna jest w postaci saszetek, kapsułek lub kropel.
Laktoferyna wykazuje aktywność biologiczną już od pierwszej zastosowanej porcji. Warto zwrócić uwagę na fakt, że laktoferyna poddana metabolizmowi (rozkładowi pod wpływem enzymów trawiących białka) przekształca się w biologicznie aktywne metabolity – laktoferycyny. To czyni ją wysoce aktywnym składnikiem biologicznym. O ile lekarz nie zaleci inaczej, Laktoferynę należy stosować 1-2 razy dziennie, codziennie przez min. 3 miesiące w celu wspomagania odporności i przez min. 6 miesięcy w celu uregulowania stężenia żelaza w organizmie.
Zalecana dzienna porcja do spożycia dla niemowląt i dzieci to 100 mg, dla dorosłych 200 mg. W przypadku jakichkolwiek wątpliwości należy skonsultować się z lekarzem lub farmaceutą.
Laktoferyna może być przyjmowana o dowolnej porze dnia – w zależności od preferencji. Najlepiej połączyć ją z jakimś posiłkiem, np. jogurtem na drugie śniadanie.
Nie jest konieczne przyjmowanie Laktoferyny na pusty żołądek.
Laktoferyna może być przyjmowana codziennie, przez tak długi okres, jak sobie Państwo tego życzą.
Laktoferyna może być mieszana z każdym niegazowanym napojem lub produktami takimi jak jogurt, lody, mleko, kefir lub inne pożywienie, a następnie spożywana. Laktoferyny nie należy łączyć z gorącymi napojami ani gorącymi potrawami, ponieważ wysoka temperatura dezaktywuje białko poprzez jego denaturację.
Do chwili obecnej nie zgłoszono przypadków przedawkowania Laktoferyny lub innych produktów ją zawierających. Dostępne badania wykazały, że laktoferyna nie wykazuje istotnych działań niepożądanych. Nie jest to zaskakujące, ponieważ laktoferyna stanowi fizjologiczny element ludzkiego organizmu.
Produkt Laktoferyna jest odpowiedni do stosowania przez niemowlęta, dzieci i dorosłych, w tym osoby starsze.
Tak, Laktoferynę można swobodnie stosować z każdym mlekiem modyfikowanym. Dodatkowo warto zwrócić uwagę, iż we wszystkich mlekach modyfikowanych laktoferyna występuje w śladowej ilości, przez co dieta dzieci karmionych sztucznie jest uboga w ten cenny składnik. Najważniejsze to zadbać o odpowiednią temperaturę mleka przed połączeniem z Laktoferyną, płyn nie może być gorący, gdyż laktoferyna ulegnie denaturacji.
Część badań z zastosowaniem laktoferyny przeprowadzono z udziałem dzieci, w tym wcześniaków i w żadnym z nich nie zgłoszono jakichkolwiek działań niepożądanych. Laktoferyna jako składnik żywności otrzymała certyfikat GRAS (ang. generally recognized as safe, czyli substancja ogólnie uznana za bezpieczną) nadany przez FDA (ang. Food and Drug Administration – Amerykańską Agencję ds. Żywności i Leków).
Nie istnieją przeciwwskazania do stosowania laktoferyny w czasie ciąży. Jednak zalecamy skonsultowanie przyjmowania Laktoferyny z lekarzem prowadzącym lub farmaceutą.
Uważa się, że Laktoferyna jest zgodna z wszystkimi rodzajami leków. W przypadku przyjmowania Laktoferyny z innymi lekami lub suplementami diety produkt nie przyniesie szkody i jego działanie nie powinno być w żaden sposób ograniczone.
Nie, Laktoferyna jest zgodna z wszelkimi normalnie spożywanymi potrawami.
Laktoferyna jest białkiem serwatkowym pochodzącym z mleka krowiego. Jak wiemy, w mleku krowim za alergię (nietolerancję) odpowiedzialne są białka i cukry. Szczególnie te o rozbudowanej budowie, takie jak kazeina (białko) czy laktoza (cukier). Problem polega na braku możliwości trawienia tych dużych cząsteczek. Laktoferyna jest białkiem, ale jej wielkość ok. 70-80 kD (kilo Daltonów) jest niewielka w porównaniu np. z kazeiną. Dzięki takiej budowie ryzyko, że laktoferyna wywoła reakcję nietolerancji pokarmowej na nabiał jest raczej niewielkie. Poza tym istnieją doniesienia naukowe, w których badano stymulacje w warunkach „in vitro” wydzielania laktazy (enzymu trawiącego laktozę) przez laktoferynę. W razie jakichkolwiek wątpliwości zalecamy konsultację z lekarzem prowadzącym lub farmaceutą.
Laktoferynę w postaci saszetek, kapsułek oraz kropli należy przechowywać w temperaturze pokojowej (poniżej 25°C).
W bardzo rzadkich przypadkach niektóre osoby mogą nie tolerować laktoferyny i mogą czuć się gorzej po przyjęciu produktu. W takim przypadku należy zmniejszyć ilość przyjmowanego produktu lub zaprzestać jego przyjmowania i skonsultować się z lekarzem lub farmaceutą. Objawy mogą, ale nie muszą, być związane z przyjmowaniem Laktoferyny.
W przewodzie pokarmowym człowieka znajduje się bardzo duża ilość różnorodnych mikroorganizmów. Dominują pośród nich bakterie, tworząc mikrobiotę jelit. Jest to złożony system, ważny w funkcjonowaniu organizmu człowieka. Mikrobiota decyduje o dobrym działaniu wielu narządów i układów: pokarmowego, immunologicznego, nerwowego oraz wpływa na metabolizm ogólnoustrojowy. Skuteczną bronią w ochronie i odbudowie mikrobioty są probiotyki.
Mikrobiota wspiera pracę przewodu pokarmowego: reguluje perystaltykę jelit, wpływa na trawienie i przyswajanie składników odżywczych, bierze udział w wytwarzaniu witamin z grupy B i K. Mikrobiota wpływa na metabolizm kwasów żółciowych oraz prawidłowość procesów fermentacyjnych zachodzących w jelicie grubym, wspiera procesy detoksykacji.
Nasze jelita to główny organ układu immunologicznego. Znaczna część funkcji tego układu i około 70% komórek odpornościowych znajduje się w przewodzie pokarmowym. Niezaburzona komunikacja między nimi a mikrobiotą zapewnia równowagę i siłę odpowiedzi immunologicznej. O skuteczności zabezpieczającej organizm przed przenikaniem drobnoustrojów chorobotwórczych decyduje szczelność bariery jelitowej. Tworzy ją różnorodna i liczebna mikrobiota, zintegrowana z warstwą śluzu chroniącego warstwę enterocytów połączonych wiązaniami międzykomórkowymi zapewniającymi ciągłość tej złożonej struktury. Niezaburzona bariera jelit jest warunkiem odporności organizmu na infekcje i ochrony przed rozwojem chorób o podłożu nieinfekcyjnym.
Jelita to także główny organ układu nerwowego. Komórki nabłonka jelit otacza ogromna liczba ponad 100 mln neuronów. To tutaj mikrobiota jelitowa wywiera wpływ na sygnalizację w tzw. osi jelita − mózg. Badania potwierdzają: aż 95% serotoniny pochodzi z jelita, a prawidłowa ilość tego neuroprzekaźnika ma ogromne znaczenie dla naszego dobrostanu psychicznego. Warto nadmienić, że zwiększa się liczba opracowań naukowych potwierdzających rolę prawidłowego funkcjonowania jelit i bariery jelitowej w patogenezie zaburzeń ze spektrum autyzmu (ASD).
Mikrobiota jelitowa, bardziej zróżnicowana u dzieci niż u osób starszych, osiąga w wieku dojrzałym liczebność około 1000 gatunków dobroczynnych bakterii i ponad 1×1011 komórek bakterii. Tworzy aktywny kompleks metaboliczny enzymów zdolnych do trawienia np. błonników roślinnych, odpowiada za syntezę krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych czy wchłanianie wapnia. Mikrobiota to warunek prawidłowego metabolizmu kwasów żółciowych, bilirubiny i cholesterolu.
Z badań ostatnich lat wynika, że skład i funkcjonowanie mikrobioty jelit zależy od wielu czynników np.: od rodzaju porodu, odżywiania, wieku, stopnia ekspozycji na szkodliwe czynniki otaczającego nas środowiska, stylu pracy i życia czy nadmiernej higienizacji środowiska.
W krajach wysoko rozwiniętych obserwuje się wzrost zachorowalności będącej następstwem zaburzeń ilości i różnorodności mikrobioty zwanych dysbiozą. Długotrwale utrzymująca się dysbioza może prowadzić do rozwoju przewlekłych chorób o podłożu nieinfekcyjnym np.: alergii, nieswoistych chorób zapalnych jelit, zespołu jelita nadwrażliwego, chorób autoimmunizacyjnych.
Silną i skuteczną bronią w tym postepowaniu są probiotyki. Probiotyki to według Światowej Organizacji Zdrowia (World Health Organization, WHO) żywe mikroorganizmy, które podane w odpowiedniej ilości wywierają korzystne efekty zdrowotne. Do najczęściej stosowanych należą bakterie z rodzaju Lactobacillus i Bifidobacterium. Probiotyki chronią nas przed drobnoustrojami chorobotwórczymi, wytwarzając liczne substancje przeciwdrobnoustrojowe m.in.: kwas octowy i mlekowy, amoniak, nadtlenek wodoru czy bakteriocyny. Probiotyki wypierają ze środowiska drobnoustroje chorobotwórcze — skutecznie współzawodniczą z nimi o receptory adhezyjne nabłonka jelitowego i substancje odżywcze. Probiotyki zasiedlają jelita i wspomagają kształtowanie „zdrowego” mikrobiomu jako ważnego elementu stabilnej bariery jelitowej.
Probiotyki suplementowane zgodnie z udokumentowaną klinicznie skutecznością działania zawartych w nich szczepów, produkowane z zachowaniem wysokich standardów wytwarzania, stanowią dobre i skuteczne postępowanie dietetyczne wspierające organizm człowieka w walce z chorobami XXI wieku.
Lactobacillusy to pożyteczne beztlenowe bakterie zasiedlające mikrobiotę przewodu pokarmowego człowieka i innych ssaków. Pozyskują około 90% swojej energii z fermentacji cukrów, np. laktozy do kwasu mlekowego. Lactobacillusy stabilizują kwasowość środowiska jelit, eliminują patogeny m.in. E. Coli, Salmonellę, Candidę i wiele innych oraz wspierają utrzymanie zdrowej mikroflory jelitowej. Lactobacillusy to również źródło witamin z grupy B i K, źródło egzogennych aminokwasów, np. L-lizyny. Lactobacillusy wspierają odporność i są pomocne w zespole jelita nadwrażliwego, chorobach autoimmunizacyjnych, alergicznych, metabolicznych, którym towarzyszy wysoki poziom cholesterolu oraz w nietolerancji laktozy. W badaniach Lactobacillus acidophilus wyróżnia się skutecznością w odbudowie mikrobiomu jelit, np. po kuracjach antybiotykiem.
Suplement diety to środek spożywczy, którego celem jest uzupełnienie normalnej diety, będący skoncentrowanym źródłem witamin lub składników mineralnych lub innych pojedynczych lub złożonych substancji wykazujących efekt odżywczy lub inny fizjologiczny, wprowadzany do obrotu w formie umożliwiającej porcjowanie.
Lactobacillus rhamnosus GG (ATCC 53103) jest bakterią probiotyczną, hamującą rozwój większości szkodliwych bakterii w jelicie. Lactobacillus rhamnosus GG (ATCC 53103) stosowany jest w biegunkach infekcyjnych, stanach zapalnych przewodu pokarmowego oraz nieswoistych zapaleniach jelit.
1 kapsułka zawiera 3 miliardy bakterii jtk. bakterii probiotycznych.
1 kapsułka zawiera 6 miliardów bakterii jtk. bakterii probiotycznych.
10 kropli zawiera 5 miliardów bakterii jtk. bakterii probiotycznych.
Do suplementacji w: biegunce infekcyjnej, przebiegu alergii, stanach obniżonej odporności, trakcie i po antybiotykoterapii.
LoGGic30® i LoGGic60®: U niemowląt i dzieci poniżej 3 lat: kapsułkę należy otworzyć, a jej zawartość rozpuścić w letnim płynie i spożyć bezpośrednio po przygotowaniu. U dzieci powyżej 3 lat i osób dorosłych: kapsułkę należy połknąć i popić letnim płynem; kapsułkę można także otworzyć, a jej zawartość spożyć bezpośrednio lub po rozpuszczeniu w letnim płynie. Zawartości kapsułki nie należy rozpuszczać w płynach gorących ani gazowanych. LoGGic+®: Produkt gotowy do spożycia. Wstrząsnąć przed użyciem. Krople można podawać bezpośrednio do jamy ustnej lub po rozpuszczeniu w letnim płynie. Przed każdym użyciem produkt należy wstrząsnąć kilkukrotnie i odmierzyć zalecaną ilość kropli za pomocą kroplomierza. Po zastosowaniu produkt należy szczelnie zamknąć.
W przypadku przyjmowania LoGGic® z antybiotykami produkt nie przyniesie szkody, ale jego działanie będzie ograniczone, ponieważ antybiotyki mogą dezaktywować dobroczynne bakterie zawarte w LoGGic®.
Zalecana dzienna porcja do spożycia LoGGic30® i LoGGic60® to 1 kapsułka, zalecana dzienna dawka LoGGic+® to 10 kropli. W przypadku jakichkolwiek wątpliwości należy skonsultować się z lekarzem lub farmaceutą.
LoGGic® należy przechowywać w temperaturze poniżej 25°C, w miejscu niedostępnym i niewidocznym dla dzieci oraz z dala od światła. Po otwarciu produkt należy przechowywać w lodówce, najlepiej w oryginalnym opakowaniu, zużyć w ciągu 30 dni.
LoGGic30® i LoGGic60®: U niemowląt i dzieci poniżej 3 lat: kapsułkę należy otworzyć, a jej zawartość rozpuścić w letnim płynie i spożyć bezpośrednio po przygotowaniu. U dzieci powyżej 3 lat i osób dorosłych: kapsułkę należy połknąć i popić letnim płynem; kapsułkę można także otworzyć, a jej zawartość spożyć bezpośrednio lub po rozpuszczeniu w letnim płynie. Zawartości kapsułki nie należy rozpuszczać w płynach gorących ani gazowanych. LoGGic+®: Produkt gotowy do spożycia. Wstrząsnąć przed użyciem. Krople można podawać bezpośrednio do jamy ustnej lub po rozpuszczeniu w letnim płynie. Przed każdym użyciem produkt należy wstrząsnąć kilkukrotnie i odmierzyć zalecaną ilość kropli za pomocą kroplomierza. Po zastosowaniu produkt należy szczelnie zamknąć.
W badaniu retrospektywnym (oceniającym uprzednio zebrane dane) trwającym 6 lat z udziałem 743 noworodków z bardzo niską masą urodzeniową, podawano Lactobacillus rhamnosus GG w dawce 3 mld jtk. od 4 dnia do 4-6 tygodnia życia. Nie stwierdzono żadnych przypadków sepsy związanych ze stosowaniem Lactobacillus rhamnosus GG.
Probiotyki mogą być stosowane w czasie ciąży. Jednak zalecamy skonsultowanie przyjmowania LoGGic® z lekarzem prowadzącym lub farmaceutą.
Produkty LoGGic® są bezglutenowe.
LoGGic® nie zawiera glutenu, laktozy, soi oraz pochodnych mleka. Nie stosować w przypadku uczulenia na którykolwiek ze składników produktu.
W przewodzie pokarmowym człowieka znajduje się bardzo duża ilość różnorodnych mikroorganizmów. Dominują pośród nich bakterie, tworząc mikrobiotę jelit. Jest to złożony system, ważny w funkcjonowaniu organizmu człowieka. Mikrobiota decyduje o dobrym działaniu wielu narządów i układów: pokarmowego, immunologicznego, nerwowego oraz wpływa na metabolizm ogólnoustrojowy. Skuteczną bronią w ochronie i odbudowie mikrobioty są probiotyki.
Mikrobiota wspiera pracę przewodu pokarmowego: reguluje perystaltykę jelit, wpływa na trawienie i przyswajanie składników odżywczych, bierze udział w wytwarzaniu witamin z grupy B i K. Mikrobiota wpływa na metabolizm kwasów żółciowych oraz prawidłowość procesów fermentacyjnych zachodzących w jelicie grubym, wspiera procesy detoksykacji.
Nasze jelita to główny organ układu immunologicznego. Znaczna część funkcji tego układu i około 70% komórek odpornościowych znajduje się w przewodzie pokarmowym. Niezaburzona komunikacja między nimi a mikrobiotą zapewnia równowagę i siłę odpowiedzi immunologicznej. O skuteczności zabezpieczającej organizm przed przenikaniem drobnoustrojów chorobotwórczych decyduje szczelność bariery jelitowej. Tworzy ją różnorodna i liczebna mikrobiota, zintegrowana z warstwą śluzu chroniącego warstwę enterocytów połączonych wiązaniami międzykomórkowymi zapewniającymi ciągłość tej złożonej struktury. Niezaburzona bariera jelit jest warunkiem odporności organizmu na infekcje i ochrony przed rozwojem chorób o podłożu nieinfekcyjnym.
Jelita to także główny organ układu nerwowego. Komórki nabłonka jelit otacza ogromna liczba ponad 100 mln neuronów. To tutaj mikrobiota jelitowa wywiera wpływ na sygnalizację w tzw. osi jelita − mózg. Badania potwierdzają: aż 95% serotoniny pochodzi z jelita, a prawidłowa ilość tego neuroprzekaźnika ma ogromne znaczenie dla naszego dobrostanu psychicznego. Warto nadmienić, że zwiększa się liczba opracowań naukowych potwierdzających rolę prawidłowego funkcjonowania jelit i bariery jelitowej w patogenezie zaburzeń ze spektrum autyzmu (ASD).
Mikrobiota jelitowa, bardziej zróżnicowana u dzieci niż u osób starszych, osiąga w wieku dojrzałym liczebność około 1000 gatunków dobroczynnych bakterii i ponad 1×1011 komórek bakterii. Tworzy aktywny kompleks metaboliczny enzymów zdolnych do trawienia np. błonników roślinnych, odpowiada za syntezę krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych czy wchłanianie wapnia. Mikrobiota to warunek prawidłowego metabolizmu kwasów żółciowych, bilirubiny i cholesterolu.
Z badań ostatnich lat wynika, że skład i funkcjonowanie mikrobioty jelit zależy od wielu czynników np.: od rodzaju porodu, odżywiania, wieku, stopnia ekspozycji na szkodliwe czynniki otaczającego nas środowiska, stylu pracy i życia czy nadmiernej higienizacji środowiska.
W krajach wysoko rozwiniętych obserwuje się wzrost zachorowalności będącej następstwem zaburzeń ilości i różnorodności mikrobioty zwanych dysbiozą. Długotrwale utrzymująca się dysbioza może prowadzić do rozwoju przewlekłych chorób o podłożu nieinfekcyjnym np.: alergii, nieswoistych chorób zapalnych jelit, zespołu jelita nadwrażliwego, chorób autoimmunizacyjnych.
W oparciu o zaawansowane techniki laboratoryjne możemy oceniać funkcjonowanie bariery i biocenozy jelit. W razie potrzeby możemy też zapobiegać zaburzeniom mikrobioty, odtwarzając różnorodność i liczebność pożytecznych bakterii.
Silną i skuteczną bronią w tym postepowaniu są probiotyki. Probiotyki to według Światowej Organizacji Zdrowia (World Health Organization, WHO) żywe mikroorganizmy, które podane w odpowiedniej ilości wywierają korzystne efekty zdrowotne. Do najczęściej stosowanych należą bakterie z rodzaju Lactobacillus i Bifidobacterium. Probiotyki chronią nas przed drobnoustrojami chorobotwórczymi, wytwarzając liczne substancje przeciwdrobnoustrojowe m.in.: kwas octowy i mlekowy, amoniak, nadtlenek wodoru czy bakteriocyny. Probiotyki wypierają ze środowiska drobnoustroje chorobotwórcze — skutecznie współzawodniczą z nimi o receptory adhezyjne nabłonka jelitowego i substancje odżywcze. Probiotyki zasiedlają jelita i wspomagają kształtowanie „zdrowego” mikrobiomu jako ważnego elementu stabilnej bariery jelitowej.
Probiotyki suplementowane zgodnie z udokumentowaną klinicznie skutecznością działania zawartych w nich szczepów, produkowane z zachowaniem wysokich standardów wytwarzania, stanowią dobre i skuteczne postępowanie dietetyczne wspierające organizm człowieka w walce z chorobami XXI wieku.
Właściwości probiotyków są szczepozależne, to znaczy wywierają konkretny efekt w zależności od użytego w suplementacji szczepu. Prawidłowo opisana nazwa szczepu probiotycznego składa się z 3 części: np. Streptococcus (rodzaj) thermophilus (gatunek) DSM24731® (szczep) lub Streptococcus (rodzaj) thermophilus (gatunek) BT01 (szczep). Są to 2 różne szczepy, co oznacza, że nie można im przypisać takiego samego działania, co wyjaśnia definicję szczepozależności. Jeśli na oznakowaniu probiotyku podana jest jedynie 2-członowa nazwa (bez określonego szczepu) np. Streptococcus thermophilus – to dowiadujemy się jedynie, że w produkcie została wykorzystana bakteria, ale nie wiadomo dokładnie jaka oraz jakie ma działanie.
Suplementacja probiotyczna powinna być celowana. Konkretny szczep (lub kompozycja szczepów probiotycznych) powinien być stosowany w ściśle określonym celu. Probiotyk sprawdzony w chorobach zapalnych jelit, niekoniecznie zadziała w biegunce. Warto zatem czytać zalecenia producenta, słuchać rady lekarza bądź farmaceuty, by dobrze dopasować preparat do zakładanego celu suplementacji.
Warto wybierać probiotyki, które były przedmiotem dobrze zaprojektowanych, kontrolowanych badań skuteczności suplementacji. Wyniki tych badań są publikowane i dostępne m.in. w Internecie. Taka ocena skuteczności probiotyków wiąże się z ich szczepozależnością, o której mowa powyżej. Dzięki wnioskom i obserwacjom dowiadujemy się czy suplementacja danym preparatem przyniesie korzystny efekt w konkretnej sytuacji, np. skojarzona z postępowaniem w chorobach zapalnych jelit.
Kompozycja kilku szczepów probiotycznych może lepiej odwzorowywać mikrobiotę jelit i wykazywać synergię. Probiotyki monoszczepowe zaś częściej są stosowane w lekkich dolegliwościach i przez krótszy okres czasu, np. w biegunce. Jeśli mamy do czynienia z probiotykiem wieloszczepowym, każdy szczep musi być także opisany 3-członową nazwą!
Suplement diety to środek spożywczy, którego celem jest uzupełnienie normalnej diety, będący skoncentrowanym źródłem witamin lub składników mineralnych lub innych pojedynczych lub złożonych substancji wykazujących efekt odżywczy lub inny fizjologiczny, wprowadzany do obrotu w formie umożliwiającej porcjowanie.
10 kropli zawiera 5 miliardów jtk. bakterii probiotycznych.
Szczepy zawarte w Vivomixx® Krople zostały wybrane nie tylko ze względu na ich indywidualną specyficzną charakterystykę, ale także na ich synergię (współpracę w działaniu biologicznym). Ich wspólne działanie daje lepsze rezultaty, których pojedyncze szczepy lub inne kombinacje szczepów nie mogą wykazać.
Vivomixx® Krople jest mieszanką specjalnie wyselekcjonowanych szczepów dobroczynnych bakterii, które pomagają utrzymać równowagę flory jelitowej.
Produkt zawiera wrażliwe na ciepło bakterie kwasu mlekowego. Nie należy narażać produktu na bezpośrednie działanie źródeł ciepła. Vivomixx® Krople należy przechowywać w lodówce (2-8oC), w miejscu niedostępnym i niewidocznym dla dzieci.
Niektóre zaburzenia układu pokarmowego mogą być wywołane przez lub związane z przerostem lub przewagą chorobotwórczych bakterii w przewodzie pokarmowym. Vivomixx® Krople dostarcza dobroczynne bakterie do naszego organizmu, które po określonym czasie przyjmowania zaczynają dominować w przewodzie pokarmowym. Dzięki temu przyczyniają się do zminimalizowania szkód lub problemów spowodowanych przez patogenne bakterie.
Zazwyczaj stosuje się 10-20 kropli na dobę. Zalecana dzienna porcja do spożycia jest jednak zazwyczaj inna dla każdego. Porcja preparatu zależy od aktualnego stanu zdrowia. Bardzo istotne, aby na początku doprowadzić do efektywnej kolonizacji stosując produkt zgodnie z zaleceniami, następnie w niektórych sytuacjach można indywidualnie zmniejszyć dobową ilość. W przypadku jakichkolwiek wątpliwości należy skonsultować się z lekarzem lub farmaceutą.
Vivomixx® Krople może być przyjmowany codziennie, przez tak długi okres, jak sobie Państwo tego życzą, chyba, że lekarz zaleci inaczej. Nie ma żadnych przeciwwskazań ani efektów ubocznych.
Vivomixx® Krople może być przyjmowany o dowolnej porze dnia – w zależności od preferencji.
Uważa się, że suplement diety Vivomixx® Krople jest zgodny ze wszystkimi rodzajami leków. W przypadku przyjmowania Vivomixx® Krople z antybiotykami produkt nie przyniesie szkody, ale jego działanie będzie ograniczone, ponieważ antybiotyki mogą dezaktywować dobroczynne bakterie zawarte w Vivomixx® Krople.
Vivomixx® Krople można podawać bezpośrednio do jamy ustnej lub po rozpuszczeniu w letnim płynie. Przed pierwszym użyciem należy przekręcić nakrętkę zgodnie z ruchem wskazówek zegara (1) do oporu i całkowitego pęknięcia uszczelki pod nakrętką oraz otwarcia dna pojemniczka umieszczonego w nakrętce. Wstrząsnąć kilkukrotnie (2) w celu uwolnienia zawartości pojemniczka do butelki, do uzyskania jednolitej zawiesiny. Odkręcić nakrętkę z opróżnionym pojemniczkiem i zastąpić ją kroplomierzem dołączonym do opakowania (3). Przed każdym użyciem, produkt należy wstrząsnąć kilkukrotnie i odmierzyć zalecaną ilość kropli. Po zastosowaniu produkt należy szczelnie zamknąć. Produktu Vivomixx® Krople nie należy mieszać z gorącymi napojami ani gorącymi potrawami, ponieważ wysoka temperatura dezaktywuje żywe bakterie.
Probiotyki mają bardzo długą historię stosowania, spożywane były od wieków ze względu na ich korzystne oddziaływanie na przewód pokarmowy pod postacią fermentowanych produktów spożywczych. Szczepy obecne w Vivomixx® Krople są niepatogenne i posiadają certyfikat GRAS (USA) i QPS (EU). W badaniach klinicznych, również z udziałem dzieci, nie zgłoszono jakichkolwiek działań niepożądanych.
Do chwili obecnej nie zgłoszono takich przypadków. Dostępne badania dowiodły, że Vivomixx® Krople nie wykazuje istotnych działań niepożądanych związanych z jego suplementacją. Szczepy bakterii kwasu mlekowego zawarte w Vivomixx® Krople stanowią część naturalnej mikroflory bakteryjnej ludzkich jelit. Jedynie niewielka liczba pacjentów przyjmujących Vivomixx® Krople odnotowała gazy lub wzdęcia w czasie stosowania.
W przewodzie pokarmowym człowieka znajduje się bardzo duża ilość różnorodnych mikroorganizmów. Dominują pośród nich bakterie, tworząc mikrobiotę jelit. Jest to złożony system, ważny w funkcjonowaniu organizmu człowieka. Mikrobiota decyduje o dobrym działaniu wielu narządów i układów: pokarmowego, immunologicznego, nerwowego oraz wpływa na metabolizm ogólnoustrojowy. Skuteczną bronią w ochronie i odbudowie mikrobioty są probiotyki.
Mikrobiota wspiera pracę przewodu pokarmowego: reguluje perystaltykę jelit, wpływa na trawienie i przyswajanie składników odżywczych, bierze udział w wytwarzaniu witamin z grupy B i K. Mikrobiota wpływa na metabolizm kwasów żółciowych oraz prawidłowość procesów fermentacyjnych zachodzących w jelicie grubym, wspiera procesy detoksykacji.
Nasze jelita to główny organ układu immunologicznego. Znaczna część funkcji tego układu i około 70% komórek odpornościowych znajduje się w przewodzie pokarmowym. Niezaburzona komunikacja między nimi a mikrobiotą zapewnia równowagę i siłę odpowiedzi immunologicznej. O skuteczności zabezpieczającej organizm przed przenikaniem drobnoustrojów chorobotwórczych decyduje szczelność bariery jelitowej. Tworzy ją różnorodna i liczebna mikrobiota, zintegrowana z warstwą śluzu chroniącego warstwę enterocytów połączonych wiązaniami międzykomórkowymi zapewniającymi ciągłość tej złożonej struktury. Niezaburzona bariera jelit jest warunkiem odporności organizmu na infekcje i ochrony przed rozwojem chorób o podłożu nieinfekcyjnym.
Jelita to także główny organ układu nerwowego. Komórki nabłonka jelit otacza ogromna liczba ponad 100 mln neuronów. To tutaj mikrobiota jelitowa wywiera wpływ na sygnalizację w tzw. osi jelita − mózg. Badania potwierdzają: aż 95% serotoniny pochodzi z jelita, a prawidłowa ilość tego neuroprzekaźnika ma ogromne znaczenie dla naszego dobrostanu psychicznego. Warto nadmienić, że zwiększa się liczba opracowań naukowych potwierdzających rolę prawidłowego funkcjonowania jelit i bariery jelitowej w patogenezie zaburzeń ze spektrum autyzmu (ASD).
Mikrobiota jelitowa, bardziej zróżnicowana u dzieci niż u osób starszych, osiąga w wieku dojrzałym liczebność około 1000 gatunków dobroczynnych bakterii i ponad 1×1011 komórek bakterii. Tworzy aktywny kompleks metaboliczny enzymów zdolnych do trawienia np. błonników roślinnych, odpowiada za syntezę krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych czy wchłanianie wapnia. Mikrobiota to warunek prawidłowego metabolizmu kwasów żółciowych, bilirubiny i cholesterolu.
Z badań ostatnich lat wynika, że skład i funkcjonowanie mikrobioty jelit zależy od wielu czynników np.: od rodzaju porodu, odżywiania, wieku, stopnia ekspozycji na szkodliwe czynniki otaczającego nas środowiska, stylu pracy i życia czy nadmiernej higienizacji środowiska.
W krajach wysoko rozwiniętych obserwuje się wzrost zachorowalności będącej następstwem zaburzeń ilości i różnorodności mikrobioty zwanych dysbiozą. Długotrwale utrzymująca się dysbioza może prowadzić do rozwoju przewlekłych chorób o podłożu nieinfekcyjnym np.: alergii, nieswoistych chorób zapalnych jelit, zespołu jelita nadwrażliwego, chorób autoimmunizacyjnych.
W oparciu o zaawansowane techniki laboratoryjne możemy oceniać funkcjonowanie bariery i biocenozy jelit. W razie potrzeby możemy też zapobiegać zaburzeniom mikrobioty, odtwarzając różnorodność i liczebność pożytecznych bakterii.
Silną i skuteczną bronią w tym postepowaniu są probiotyki. Probiotyki to według Światowej Organizacji Zdrowia (World Health Organization, WHO) żywe mikroorganizmy, które podane w odpowiedniej ilości wywierają korzystne efekty zdrowotne. Do najczęściej stosowanych należą bakterie z rodzaju Lactobacillus i Bifidobacterium. Probiotyki chronią nas przed drobnoustrojami chorobotwórczymi, wytwarzając liczne substancje przeciwdrobnoustrojowe m.in.: kwas octowy i mlekowy, amoniak, nadtlenek wodoru czy bakteriocyny. Probiotyki wypierają ze środowiska drobnoustroje chorobotwórcze — skutecznie współzawodniczą z nimi o receptory adhezyjne nabłonka jelitowego i substancje odżywcze. Probiotyki zasiedlają jelita i wspomagają kształtowanie „zdrowego” mikrobiomu jako ważnego elementu stabilnej bariery jelitowej.
Probiotyki suplementowane zgodnie z udokumentowaną klinicznie skutecznością działania zawartych w nich szczepów, produkowane z zachowaniem wysokich standardów wytwarzania, stanowią dobre i skuteczne postępowanie dietetyczne wspierające organizm człowieka w walce z chorobami XXI wieku.
Właściwości probiotyków są szczepozależne, to znaczy wywierają konkretny efekt w zależności od użytego w suplementacji szczepu. Prawidłowo opisana nazwa szczepu probiotycznego składa się z 3 części: np. Streptococcus (rodzaj) thermophilus (gatunek) DSM24731® (szczep) lub Streptococcus (rodzaj) thermophilus (gatunek) BT01 (szczep). Są to 2 różne szczepy, co oznacza, że nie można im przypisać takiego samego działania, co wyjaśnia definicję szczepozależności. Jeśli na oznakowaniu probiotyku podana jest jedynie 2-członowa nazwa (bez określonego szczepu) np. Streptococcus thermophilus – to dowiadujemy się jedynie, że w produkcie została wykorzystana bakteria, ale nie wiadomo dokładnie jaka oraz jakie ma działanie.
Suplementacja probiotyczna powinna być celowana. Konkretny szczep (lub kompozycja szczepów probiotycznych) powinien być stosowany w ściśle określonym celu. Probiotyk sprawdzony w chorobach zapalnych jelit, niekoniecznie zadziała w biegunce. Warto zatem czytać zalecenia producenta, słuchać rady lekarza bądź farmaceuty, by dobrze dopasować preparat do zakładanego celu suplementacji.
Warto wybierać probiotyki, które były przedmiotem dobrze zaprojektowanych, kontrolowanych badań skuteczności suplementacji. Wyniki tych badań są publikowane i dostępne m.in. w Internecie. Taka ocena skuteczności probiotyków wiąże się z ich szczepozależnością, o której mowa powyżej. Dzięki wnioskom i obserwacjom dowiadujemy się czy suplementacja danym preparatem przyniesie korzystny efekt w konkretnej sytuacji, np. skojarzona z postępowaniem w chorobach zapalnych jelit.
Kompozycja kilku szczepów probiotycznych może lepiej odwzorowywać mikrobiotę jelit i wykazywać synergię. Probiotyki monoszczepowe zaś częściej są stosowane w lekkich dolegliwościach i przez krótszy okres czasu, np. w biegunce. Jeśli mamy do czynienia z probiotykiem wieloszczepowym, każdy szczep musi być także opisany 3-członową nazwą!
Suplement diety to środek spożywczy, którego celem jest uzupełnienie normalnej diety, będący skoncentrowanym źródłem witamin lub składników mineralnych lub innych pojedynczych lub złożonych substancji wykazujących efekt odżywczy lub inny fizjologiczny, wprowadzany do obrotu w formie umożliwiającej porcjowanie.
1 kapsułka zawiera 10 miliardów bakterii jtk. bakterii probiotycznych.
Szczepy zawarte w Vivomixx® micro zostały wybrane nie tylko ze względu na ich indywidualną specyficzną charakterystykę, ale także na ich synergię (współpracę w działaniu biologicznym). Ich wspólne działanie daje lepsze rezultaty, których pojedyncze szczepy lub inne kombinacje szczepów nie mogą wykazać.
Vivomixx® micro to suplement diety zawierający 10 miliardów bakterii jtk. w 1 micro-kapsułce do suplementacji we wszystkich sytuacjach, w których występują zaburzenia ze strony układu pokarmowego związane z zachwianiem równowagi mikroflory jelit.
W opakowaniach Vivomixx® micro zastosowano innowacyjną technologię Activ-Vial™ z dodatkową warstwą osuszającą. Activ-Vial™ chroni zawartość opakowania przed dostępem wilgoci. Activ-Vial™ przechowuje się poza lodówką, zapewniając stabilność probiotyku w temperaturze do 25°C. Dzięki temu bakterie pozostają aktywne, namnażają się i kolonizują jelita. Fiolki Activ-Vial™ mają zintegrowaną pokrywę, którą otwiera się bardzo łatwo i której nie da się zgubić. Produkty powinny być przechowywane w sposób niedostępny dla małych dzieci.
Niektóre zaburzenia układu pokarmowego mogą być wywołane przez lub związane z przerostem lub przewagą chorobotwórczych bakterii w przewodzie pokarmowym. Vivomixx® micro dostarcza dobroczynne bakterie do naszego organizmu, które po określonym czasie suplementacji zaczynają dominować w przewodzie pokarmowym. Dzięki temu przyczyniają się do zminimalizowania szkód lub problemów spowodowanych przez patogenne bakterie.
Produkt oryginalnie zapakowany i przechowywany w lodówce (2-8°C) może być używany do końca okresu przydatności do spożycia.
Zazwyczaj stosuje się 1-4 micro-kapsułki na dobę. Zalecana dzienna porcja do spożycia jest jednak zazwyczaj inna dla każdego. Porcja preparatu zależy od aktualnego stanu zdrowia. Bardzo istotne, aby na początku doprowadzić do efektywnej kolonizacji stosując produkt zgodnie z zaleceniami, następnie w niektórych sytuacjach można indywidualnie zmniejszyć dobową ilość. W przypadku jakichkolwiek wątpliwości należy skonsultować się z lekarzem lub farmaceutą.
Vivomixx® micro może być przyjmowany codziennie, przez tak długi okres, jak sobie Państwo tego życzą, ponieważ nie ma żadnych przeciwwskazań ani efektów ubocznych.
Vivomixx® micro może być przyjmowany o dowolnej porze dnia – w zależności od osobistych preferencji.
Uważa się, że suplement diety Vivomixx® micro jest zgodny ze wszystkimi rodzajami leków. W przypadku przyjmowania Vivomixx® micro z antybiotykami produkt nie przyniesie szkody, ale jego działanie będzie ograniczone, ponieważ antybiotyki mogą dezaktywować dobroczynne bakterie zawarte w Vivomixx® micro.
U dzieci powyżej 3 lat i osób dorosłych: kapsułkę należy połknąć i popić letnią wodą lub innym letnim płynem (mleko, sok, jogurt). Kapsułkę można także otworzyć, a jej zawartość spożyć bezpośrednio lub po rozpuszczeniu w letnim płynie. Zawartości kapsułki nie należy rozpuszczać w płynach gorących ani gazowanych.
Probiotyki mają bardzo długą historię stosowania, spożywane były od wieków ze względu na ich korzystne oddziaływanie na przewód pokarmowy pod postacią fermentowanych produktów spożywczych. Szczepy obecne w Vivomixx® micro są niepatogenne i posiadają certyfikat GRAS (USA) i QPS (EU). W badaniach klinicznych, również z udziałem dzieci, nie zgłoszono jakichkolwiek działań niepożądanych.
Probiotyki mogą być stosowane w czasie ciąży. Jednak zalecamy skonsultowanie przyjmowania Vivomixx® micro z lekarzem prowadzącym lub farmaceutą.
Do chwili obecnej nie zgłoszono takich przypadków. Dostępne badania dowiodły, że Vivomixx® micro nie wykazuje istotnych działań niepożądanych związanych z jego suplementacją. Szczepy bakterii kwasu mlekowego zawarte w Vivomixx® micro stanowią część naturalnej mikroflory bakteryjnej ludzkich jelit. Jedynie niewielka liczba pacjentów przyjmujących Vivomixx® micro odnotowała gazy lub wzdęcia w czasie stosowania.
Tak, Vivomixx® micro posiada Certyfikat Koszerności i Certyfikat Halal.
Produkty Vivomixx® micro są bezglutenowe.
Vivomixx® micro nie zawiera glutenu, laktozy, soi oraz pochodnych mleka. Nie stosować w przypadku uczulenia na którykolwiek ze składników produktu.
Vivomixx® micro nie zawiera glutenu, laktozy, soi oraz pochodnych mleka. Nie stosować w przypadku uczulenia na którykolwiek ze składników produktu.
Warstwę kremu należy równomiernie rozprowadzić, delikatnie wmasowując w skórę. Stosować kilka razy dziennie. Szybko się wchłania nie pozostawiając na skórze i ubraniach nieprzyjemnego tłustego filmu. Wyłącznie do użytku zewnętrznego. Ze względu na naturalne pochodzenie składników, zabarwienie kremu może się różnić. Nie stosować na otwarte rany. Przechowywać w miejscu niedostępnym dla dzieci, w temperaturze pokojowej (15°C-25°C).
DERMILEN® to w 100% naturalny, delikatny krem lipo¬somowy, szczególnie łagodny dla skóry najmłodszych. Zawiera 45% ekstraktów ze świeżych roślin, m.in. nagietka, krwawnika, melisy i bratka. Kojące działanie aktywnych składników roślinnych wspomaga olej z rokitnika, bogaty w rzadko występujący w naturze silnie nawilżający kwas oleopalmitynowy Ω7 – niezbędny składnik zdrowej skóry. Olej z otrębów ryżowych dodatkowo delikatnie natłuszcza i nawilża oraz chroni skórę przed promieniowaniem UV. Dermilen® krem liposomowy ma przyjazne dla skóry pH 5.5-6.
DERMILEN® krem liposomowy polecany jest do pielęgnacji skóry wrażliwej, suchej i bardzo suchej, szorstkiej, z tendencją do przesuszenia naskórka, z towarzyszącym świądem i wysypką, również po ekspozycji na drażniące czynniki zewnętrzne. Do stosowania w celu zminimalizo¬wania ryzyka nawrotu objawów i zaostrzenia problemów skórnych. Bez ograniczeń wiekowych. Opracowany i oceniony pod kątem zastosowania u dzieci.
Rośliny lecznicze zbierane są w czystym środowisku włoskich Alp zgodnie z zasadami GAP*. Ścisła kontrola gatunków roślin, wysokości, klimatu, procedur przetwarzania i przechowywania zapewnia maksymalną zawartość składników aktywnych i gwarantuje zgodność między poszczególnymi seriami.
*Good Agricultural Practices (Dobre Praktyki Rolnicze).
Zastosowanie ekstraktów ze świeżo zebranych roślin pozwala na zachowanie substancji czynnych, które są wrażliwe na temperaturę, lotne i łatwo ulegają rozpadowi. To przekłada się na większą skuteczność w porównaniu z powszechnie stosowanymi wyciągami z suszonych roślin.
Ekstrakty z suszonych roślin są trudniejsze do zidentyfikowania pod względem pochodzenia, wieku, gatunku czy składu roślin.
Ponadto proces technologiczny suszenia roślin jest trudny do zweryfikowania, co powoduje, że otrzymane ekstrakty mogą nie wykazywać swoich właściwości.
Czy ważne jest zdefiniowanie typu ekstraktu? Jakie znaczenie ma typ zastosowanego ekstraktu?
Rośliny z natury mogą farbować. Dzięki formule liposomowej, krem powinien zostać całkowicie wchłonięty, jednak śladowa ilość może pozostać na skórze i pozostawić plamę na ubraniu. Dlatego przy stosowaniu kremu liposomowego DERMILEN® rekomendujemy noszenie ubrań z ciemnych materiałów. W przypadku powstania plamy na ubraniu po kremie, ubranie wystarczy wyprać.
Zastosowany ekstrakt ma duże znaczenie ponieważ np. ekstrakty wodne i glikolowe zawierają mniej substancji czynnych niż nalewki macierzyste w tym samym stężeniu.
Krem liposomowy DERMILEN® w porównaniu z innymi preparatami:
• Bardzo często producenci innych preparatów deklarują duże liczby (90% ekstraktu z rośliny X) jednak w rzeczywistości są to ekstrakty wodne
• Krem liposomowy DERMILEN® zawiera 45% ekstraktów ze świeżych roślin w formie liposomów
Rośliny zawierają naturalne barwniki, podobnie jak ich ekstrakty.
Takie zabarwienie kremu liposomowego DERMILEN® świadczy o jego naturalnym pochodzeniu oraz wysokiej jakości składników.
Krem liposomowy DERMILEN® jest oparty na naturalnych ekstraktach, bez dodatku syntetycznych barwników.
DZIAŁANIE KREMU LIPOSOMOWEGO DERMILEN® JEST PODWÓJNIE BIOWZMOCNIONE, PONIEWAŻ EFEKT DZIAŁANIA KREMU ZAPEWNIAJĄ:
1. BIOAKTYWNE składniki ekstraktów ze świeżych roślin, uzupełnionych o dwa oleje (z rokitnika i otrębów ryżowych);
2. BIOAKTYWNE podłoże z liposomów – mikroskopijnych pęcherzyków o strukturze podwójnej warstwy lipidowej, identycznej jak występująca w błonach biologicznych, np. w skórze.
Zalety podłoża liposomowego:
o Stopniowe dostarczanie substancji aktywnych
o Szybkie i zwiększone wchłanianie
o Większa skuteczność
o Optymalna tolerancja
o Silny efekt nawodnienia/natłuszczenia
o Dzięki formule liposomów substancje aktywne osiągają w naskórku stężenie 4-8 razy większe, a w skórze właściwej 9-14 razy większe niż w przypadku tradycyjnych emulsji.
Formuła Kremu liposomowego DERMILEN® została opracowana w zastrzeżonej technologii przez Capietal.
Technologia ta jest wyjątkowa i do tej pory nie udało jej się skopiować.
Ekstrakty ze świeżych roślin tworzone są z nalewek macierzystych. Jest to najlepszy sposób tworzenia ekstraktów,
jednak nie można ich używać bezpośrednio na skórze, gdyż:
– zawierają alkohol, który może podrażnić skórę
– uniemożliwiają penetrację składników w skórze.
Technologia opracowana przez Capietal pozwala na zastosowane ekstraktów ze świeżych roślin w formie liposomów. Podłoże liposomowe ułatwia penetrację składników roślinnych, które uwalniane są powoli wspomagając skuteczność pielęgnacyjną kremu. Dzięki formule liposomów składniki osiągają w naskórku stężenie 4-8 razy większe, a w skórze właściwej 9-14 razy większe niż w przypadku tradycyjnych preparatów.
Krem liposomowy DERMILEN® zawiera minimalne stężenie alkoholu (∼1%), który potrzebny jest do przygotowania ekstraktu ze świeżych roślin w podłożu liposomowym.
Zawartość alkoholu w kremie jest nieodczuwalna (brak wysuszenia i podrażnienia skóry). Formuła podłoża Kremu liposomowego DERMILEN® wywiera silny efekt nawodnienia i natłuszczenia.
Dla porównania: niektóre preparaty zawierają nawet do 30% alkoholu w składzie.
Nie odnotowano do tej pory żadnych działań niepożądanych, występujących po zastosowaniu kremu liposomowego DERMILEN®. Jednak każdy organizm jest inny i nie można wykluczyć wystąpienia reakcji alergicznej. Nie stosować w przypadku uczulenia na którykolwiek ze składników kremu.
W razie wystąpienia reakcji alergicznej prosimy o niezwłoczne zgłoszenie tego faktu producentowi.
Krem liposomowy DERMILEN® jest polecany do pielęgnacji skóry wrażliwej, suchej I bardzo suchej, szorstkiej z tendencją do przesuszania naskórka, z towarzyszącym świądem i wysypką, również po ekspozycji na drażniące czynniki zewnętrzne.
Krem liposomowy DERMILEN® charakteryzuje się delikatną formułą, nie zawiera, pochodnych ropy naftowej, parabenów, barwników, SLS, SLES, GMO.
Dzięki temu jest bezpieczny i dobrze tolerowany, zapewnia trwały efekt.
* SLS: Sodium Lauryl Sulfate
** SLES: Siarczan sodowo-Laurylowy
Krem liposomowy DERMILEN® zawiera bezpieczne dla skóry perfumy.
Minimalna dawka perfum została dodana, aby zniwelować nieprzyjemny zapach oleju z rokitnika, zastosowanego w składzie.
Zastosowane perfumy nie zawierają alergenów.
Skuteczne postępowanie terapeutyczne
w problemach skórnych obejmuje 4 etapy:
1. Przywracanie prawidłowej struktury płaszcza lipidowego
natłuszczenia i nawodnienia skory.
2. Łagodzenie świądu i przebiegu stanu zapalnego.
Miejscowe wsparcie układu immunologicznego.
3. Odbudowa bariery ochronnej skory przed przenikaniem
patogenów i substancji drażniących.
4. Wsparcie procesów gojenia skory i odbudowa jej zdrowego wyglądu.
Krem liposomowy DERMILEN® można stosować na obszar wokół zmian.
Rany głębokie i zainfekowane należy poddać terapii farmakologicznej.
Jego skuteczność we wsparciu gojenia została udokumentowana klinicznie:
1 – Badanie u pacjentów geriatrycznych z owrzodzeniami różnego pochodzenia.
2 – W przypadku poważnych stanów klinicznych wykazano kluczową rolę stosowania kremu liposomowego DERMILEN® jako wspomagającego terapię farmakologiczną.
Istnieją badania, które ukazują skuteczność stosowania kremu liposomowego DERMILEN® u kobiet, które cierpiały na porengenowskie uszkodzenie skóry.
W badaniu udowodniono, że stosowanie kremu liposomowego DERMILEN® zmniejszało toksyczne działanie promieniowania na skórę oraz ograniczało ostre popromienne zapalenie skóry i opóźniało konieczność stosowania kortykosteroidów u chorych.