Dzień dobry,



W naszej firmie Pharmabest Sp. z o. o. nieustająco dążymy do zapewnienia jak najlepszej ochrony danych osobowych, które nam przekazujesz. Zależy nam również, aby informacje dotyczące sposobu, w jaki je wykorzystujemy i przetwarzamy były dla Ciebie jasne i zrozumiałe.


Dlatego też wprowadzamy nową politykę prywatności, która spełnia oba te założenia, a jednocześnie realizuje wymogi Rozporządzenia o Ochronie Danych Osobowych (RODO).


Nowa Polityka prywatności będzie obowiązywała w pełni od dnia 25 maja 2018 r. Możesz już teraz zapoznać się z jej treścią [tutaj], do czego serdecznie Cię zachęcamy.


RODO: Unijne rozporządzenie dotyczące ochrony danych osobowych - Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE, które zacznie obowiązywać z dniem 25 maja 2018 r.



Pozdrawiamy,
Zespół Pharmabest sp. z o.o.

Laktoferyna jako funkcjonalne białka mleka

Inteligentne białko którego właściwości kształtowała natura

Laktoferyna to białko serwatkowe, endogenne (samodzielnie syntezowane przez organizm), transferryna (białko regulujące stężenie jonów żelaza w osoczu krwi i transportujące je do niektórych tkanek1), glikoproteina (białko zawierające oligosacharydy o łańcuchu prostym lub rozgałęzionym).

 

Laktoferyna występuje naturalnie w organizmie człowieka. Jest wytwarzana w błonach śluzowych i uwalniana do wydzielin wewnątrz- i zewnątrzustrojowych. W największych ilościach jest obecna w: siarze (7-15 mg/ml), mleku następującym po siarze (1,5-5 mg/ml), łzach, wydzielinie śluzówki nosa, oskrzeli i dróg rodnych. W mniejszych w: przewodzie pokarmowym, skórze, żółci, płynie mózgowo-rdzeniowym, stawowym, owodniowym, pocie, moczu i kale.

 

Jest gromadzona w organizmie w specjalnych rezerwuarach, skąd jest uwalniana do krwi gdy zachodzi taka potrzeba. Dziennie w ustroju powstaje około 5 g laktoferyny, z czego 0,5 g jest uwalniane do krążenia. W czasie infekcji bakteryjnej lub stanu zapalnego ilość ta drastycznie wzrasta.

 

Wyróżniamy 2 typy laktoferyny ze względu na pochodzenie:

  • hLF – human lactoferrin, czyli ludzka laktoferyna
  • bLF – bovine lacotferrin, czyli wołowa laktoferyna

W badaniach naukowych udowodniono duże podobieństwo cząsteczek obu typów laktoferyn (homologia to ok. 69-77% struktury).

 

Wyróżniamy 2 typy laktoferyny ze względu na połączenie z żelazem:

  • apo-LF – laktoferyna wolna od żelaza
  • holo-LF – laktoferyna związana z żelazem

 

Laktoferyna odwracalnie wiąże i transportuje kation żelaza Fe3+. Oprócz żelaza Fe3+, cząsteczka może również wiązać: Fe2+, Cu2+, Zn2+, Mn2+.

 

Laktoferyna posiada certyfikat GRAS (Generally Recognized as Safe) wydany przez Amerykańską Agencję ds. Żywności i Leków (FDA – Food and Drug Administration). GRAS jest akronimem wyrażenia „ogólnie uważane za bezpieczne“. Certyfikat GRAS jest wydawany przez wykwalifikowanych amerykańskich specjalistów którzy oceniają bezpieczeństwo składnika spożywczego w warunkach jego stosowania.

 

Głównym białkiem transportującym żelazo do wszystkich tkanek ustroju jest natomiast z całą pewnością osoczowa transferyna (a nie laktoferyna). Bez wątpienia natomiast laktoferyna reguluje wchłanianie żelaza w przewodzie pokarmowym (hamuje bądź ułatwia – w zależności od potrzeby, co ma szczególne znaczenie u noworodków i niemowląt, bo chroni je przed anemią i stresem oksydacyjnym – niezwykle groźnymi sytuacjami w niedojrzałym ustroju oseska). – Komentarz Pani Dr Jolanty Artym, Instytut Immunologii i Terapii Doświadczalnej PAN we Wrocławiu.

 

Więcej na ten temat m.in. w artykule Artym J „Udział laktoferryny w gospodarce żelazem w organizmie. Część I. Wpływ laktoferryny na wchłanianie, transport i magazynowanie żelaza, Postepy Hig. Med. Dsw. 2008.

Pharmabest – tylko probiotyki i preparaty najwyższej jakości