Dzień dobry,



W naszej firmie Pharmabest Sp. z o. o. nieustająco dążymy do zapewnienia jak najlepszej ochrony danych osobowych, które nam przekazujesz. Zależy nam również, aby informacje dotyczące sposobu, w jaki je wykorzystujemy i przetwarzamy były dla Ciebie jasne i zrozumiałe.


Dlatego też wprowadzamy nową politykę prywatności, która spełnia oba te założenia, a jednocześnie realizuje wymogi Rozporządzenia o Ochronie Danych Osobowych (RODO).


Nowa Polityka prywatności będzie obowiązywała w pełni od dnia 25 maja 2018 r. Możesz już teraz zapoznać się z jej treścią [tutaj], do czego serdecznie Cię zachęcamy.


RODO: Unijne rozporządzenie dotyczące ochrony danych osobowych - Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE, które zacznie obowiązywać z dniem 25 maja 2018 r.



Pozdrawiamy,
Zespół Pharmabest sp. z o.o.

Funkcjonalne Białka Mleka

Mleko i jego skład

Mleko jest wydzieliną gruczołu mlecznego ssaków. Ze względu na zawartość wszystkich koniecznych do życia składników odżywczych i dużą ich przyswajalność jest zaliczane do jednych z najwartościowszych artykułów spożywczych. Skład chemiczny mleka zależy od wielu czynników: rasy i indywidualnych cech zwierzęcia, pory roku, okresu laktacji, klimatu, rodzaju paszy, sposobu i czasu dojenia.

 

Mleko jest materiałem budulcowym i energetycznym, dlatego stanowi pierwszy pokarm w życiu każdego człowieka, warunkujący jego przetrwanie i dalszy rozwój.

 

Mleko jest produktem złożonym, składającym się z: wody (87,6%), białka (3,2%), tłuszczu (3,5%), cukru mlekowego (4,8%) i soli mineralnych (0,7%). W większości mleko to po prostu woda i zawieszone w niej substancje odżywcze.

 

Najważniejszym składnikiem odżywczym mleka, jest pełnowartościowe białko. Jest ono syntetyzowane w gruczole mlekowym z aminokwasów, peptydów i kwasu fosforowego. W mleku białko występuje w postaci:

  • kazeina – 2,5%
  • albumina i globulina – 0,7% (białka serwatkowe)

 

Albuminy (75% białek serwatkowych), są reprezentowane przez α-laktoalbuminę, β-laktoglobulinę i albuminę serum, tzw. „albuminę surowicy krwi”.

 

Globuliny wysokocząsteczkowe (immunoglobuliny), stanowią około 10% białka serwatkowego, są to białka o właściwościach odpornościowych, występują w siarze. Wyróżnia się 3 klasy immunoglobulin:

  • Klasa G (IgG) – stanowi 90% całości globulin mleka bydła (u ludzi dominują IgA)
  • Klasa M (IgM)
  • Klasa A (IgA)

 

Pozostałą część, około 15% azotu białek serwatkowych stanowią proteazy, peptony oraz śladowe ilości białka wchodzące w skład otoczek tłuszczu, białka enzymów mleka, laktoferyna, nukleoproteiny pochodzące z leukocytów i fragmentów komórek mlekotwórczych.

 

W mleku krowim ilość laktoferyny nie jest duża i waha się w granicach 0,1-0,3 mg/ml. Pijąc zatem codziennie szklankę mleka spożywać powinniśmy około 25-75 mg laktoferyny.

 

Laktoferyna jak większość białek traci część swoich właściwości podczas standardowej obróbki mleka w mleczarniach: pasteryzacji i procedury UHT. Ta ostatnia całkowicie denaturuje laktoferynę i ogranicza jej aktywność wobec drobnoustrojów.

 

Zagotowanie mleka w domu podczas przygotowywania napoju lub potrawy ostatecznie pozbawia zawartości laktoferyny, która pozostała w nim po obróbce technologicznej w mleczarni.

Facebook


x