Czy jesteś pracownikiem służby zdrowia?

Próbujesz odwiedzić witrynę, która zawiera treści przeznaczone wyłącznie
dla pracowników służby zdrowia i specjalistów branż pokrewnych.

Aby uzyskać dostęp prosimy o potwierdzenie:


Probiotyki

Podstawowe informacje

Czym są probiotyki?

Nazwa probiotyk pochodzi od greckich słów pro bios, co oznacza „dla życia”. 

Według definicji Światowej Organizacji Zdrowia probiotyki to, żywe mikroorganizmy, które po przyjęciu  w odpowiedniej ilości, wywierają korzystne działanie na ludzki organizm.

 

Co jest najlepszym źródłem probiotyków?

Najlepszym źródłem probiotyków są wysokiej jakości suplementy diety i preparaty farmaceutyczne, które w swoim składzie zawierają odpowiednio wyselekcjonowane szczepy bakterii.

 

Jakie znaczenie ma szczep bakterii?

Nie wszystkie bakterie kwasu mlekowego mają udokumentowany wpływ na zdrowie człowieka. Dobroczynne działanie probiotyków zależne jest nie od rodzaju lub gatunku bakterii, ale od jej szczepu. Dlatego, aby szczep został uznany za probiotyczny, musi wykazać szereg udokumentowanych klinicznie korzyści zdrowotnych. 

 

Jak wygląda prawidłowy opis szczepu probiotycznego?

Opis szczepu probiotycznego zawiera trzy człony, które oznaczają kolejno: rodzaj, gatunek i szczep np. Streptococcus thermophilus DSM24731. 

 

Jak poznać prawdziwy preparat probiotyczny?

Wysokiej jakości preparat probiotyczny, który ma potwierdzony, dobroczynny wpływ na organizm ludzki, to ten, który zawiera w swoim składzie nazwy konkretnych szczepów np. Streptococcus thermophilus DSM24731. Dodatkowo, wysokiej jakości preparat probiotyczny powinien mieć podaną ilość bakterii w pojedyńczej porcji do spożycia (CFU).

 

Charakterystyka wysokiej jakości preparatu / Czym charakteryzuje się wysokiej jakości preparat probiotyczny?

Wysokiej jakości preparaty probiotyczne, oprócz potwierdzonej badaniami skuteczności, powinny się charakteryzować:

  • Żywotnością i aktywnością w przewodzie pokarmowym.
  • Rdzennym, ludzkim pochodzeniem szczepów.
  • Brakiem toksyczności i brakiem ryzyka wywołania choroby.
  • Ustaloną przynależnością taksonomiczną (rodzaj, gatunek i szczep).
  • Wysoką opornością na enzymy trawienne.
  • Wysokim powinowactwem do śluzówki jelitowej oraz zdolnościami do efektywnej adhezji.
  • Zdolnością do przeżycia w środowisku kwasu żołądkowego i jelita.
  • Wysoką zdolnością i efektywnością kolonizacji w jelicie grubym.
  • Stabilnością i odpornością na procesy przetwórcze.
  • Brakiem skutków ubocznych stosowania.

 

Jak działają probiotyki?

Probiotyki modelują równowagę flory przewodu pokarmowego i dzięki temu mają korzystny wpływ na zdrowie i odporność organizmu. Długotrwałe zachwianie równowagi pomiędzy korzystnymi bakteriami, a bakteriami o działaniu niekorzystnym dla zdrowia, zwiększa podatność organizmu na infekcje. Równowaga flory przewodu pokarmowego jest niezwykle delikatna i może zostać zaburzona, zarówno przez np. stosowanie antybiotyków, jak i życie w stresie.

 

Żywność, a właściwości probiotyczne.

Wielu producentów żywności opisuje swoje produkty jako produkty probiotyczne. Należy jednak pamiętać, że nie każdy jogurt lub kefir ma takie właściwości. Działanie probiotyczne gwarantują produkty z podanym konkretnym szczepem bakterii, którym produkt jest wzbogacony. Jeśli producent podaje tylko nazwę gatunku bakterii np. Lactobacillus casei, oznacza to, że produkt najprawdopodobniej zawiera tylko zwykłe bakterie kwasu mlekowego. 

 

Probiotyki na przestrzeni lat.

Dobroczynne działania sfermentowanych produktów mlecznych znane są człowiekowi od czasów starożytnych. Już Hipokrates, Avicenna, czy Galen przypisywali kwaśnemu mleku właściwości lecznicze w chorobach układu pokarmowego.
Jednak podstawy naukowe na temat probiotyków dopiero w XX w. sformułował rosyjski naukowiec i laureat nagrody Nobla, Ilia Miecznikow. Wykazał on, że bakterie fermentacji mlekowej pozytywnie wpływają na zdrowie ludzkie.

„Czytelnik, który posiada małą wiedzę w tej dziedzinie, może być zdziwiony moimi zaleceniami, aby spożywać duże ilości bakterii ponieważ ogólnie panuje przekonanie, że są one szkodliwe. Ta opinia jest błędna. Istnieje wiele dobroczynnych bakterii, wśród których pałeczki kwasu mlekowego zajmują poczesne miejsce.”

Ilja Miecznikow

Miecznikow i jego zwolennicy stworzyli tzw. „teorię długowieczności”, która opierała się na obserwacjach poczynionych na bakteriach kwasu mlekowego i ich korzystnym wpływie na zdrowie.

Termin ‚probiotyk’ został najprawdopodobniej wprowadzony przez Ferdinanda Vergina. W 1954 roku opublikował on artykuł „Anit-und Probiotika”, w którym porównywał szkodliwe działanie antybiotyków na mikroflorę jelitowa i innych substancji przeciwdrobnoustrojowych o działaniu korzystnym dzięki wpływowi pożytecznych bakterii. Kilka lat później Lilly i Stillwell scharakteryzowali probiotyki jako mikroorganizmy stymulujące wzrost innych mikroorganizmów. Wraz z kolejnymi badaniami naukowymi definicja probiotyków zmieniała się wielokrotnie na przestrzeni lat.

 

Jaki jest wpływ probiotyków na odporność?

Udokumentowano, iż szczepy probiotyczne przywracają naturalny i właściwie funkcjonujący zespół mikroorganizmów jelitowych. Trzeba tutaj wspomnieć o bardzo dużej roli jelit w utrzymaniu odporności organizmu - około 70% komórek układu odpornościowego jest ściśle powiązanych z tym organem.

 

Czym jest Vivomixx®?

Jest to najwyższej jakości poliprobiotyk o najbardziej skoncentrowanym składzie.