Czy jesteś pracownikiem służby zdrowia?

Próbujesz odwiedzić witrynę, która zawiera treści przeznaczone wyłącznie
dla pracowników służby zdrowia i specjalistów branż pokrewnych.

Aby uzyskać dostęp prosimy o potwierdzenie:


Laktoferyna

Inteligentne białko którego właściwości kształtowała natura

Laktoferyna to białko serwatkowe, endogenne (samodzielnie syntezowane przez organizm), transferryna (białko regulujące stężenie jonów żelaza w osoczu krwi i transportujące je do niektórych tkanek1), glikoproteina (białko zawierające oligosacharydy o łańcuchu prostym lub rozgałęzionym).

Laktoferyna występuje naturalnie w organizmie człowieka. Jest wytwarzana w błonach śluzowych i uwalniana do wydzielin wewnątrz- i zewnątrzustrojowych. W największych ilościach jest obecna w: siarze (7-15 mg/ml), mleku następującym po siarze (1,5-5 mg/ml), łzach, wydzielinie śluzówki nosa, oskrzeli i dróg rodnych. W mniejszych w: przewodzie pokarmowym, skórze, żółci, płynie mózgowo-rdzeniowym, stawowym, owodniowym, pocie, moczu i kale.