Czy jesteś pracownikiem służby zdrowia?

Próbujesz odwiedzić witrynę, która zawiera treści przeznaczone wyłącznie
dla pracowników służby zdrowia i specjalistów branż pokrewnych.

Aby uzyskać dostęp prosimy o potwierdzenie:


Czym jest Lactobacillus rhamnosus GG?

Co to jest Lactobacillus rhamnosus GG ATCC 53103?

Lactobacillus rhamnosus GG (ATCC 53103), znany bardziej jako Lactobacillus GG lub po prostu LGG, jest jednym z najlepiej poznanych probiotyków. Jest to specyficzny szczep bakterii o szczególnie dobrze udokumentowanych korzystnych działaniach na organizm człowieka.1  Lactobacillus GG po raz pierwszy został wyizolowany w 1983 roku z przewodu pokarmowego zdrowego człowieka, a 17 kwietnia 1985 roku Sherwood Gorbach i Barry Goldin złożyli wniosek patentowy2. 

Ponadto Lactobacillus rhamnosus GG (ATCC 53103) należy do grona szczepów bakterii probiotycznych, które zostały najbardziej szczegółowo przebadane. Aktualnie w bazie PubMed3 znajduje się ponad 700 badań wykorzystujących szczep Lactobacillus rhamnosus GG (ATCC 53103). Przeprowadzono ponad 500 badań klinicznych, w tym także na wcześniakach i noworodkach z niską masą urodzeniową, potwierdzających skuteczność i bezpieczeństwo stosowania tego szczepu. Lactobacillus rhamnosus GG (ATCC 53103) stosowany jest w biegunkach infekcyjnych oraz w biegunkach związanych ze stosowaniem leków np. antybiotyków lub popularnych preparatów przeciwbólowych i przeciwgorączkowych (NLPZ), w stanach zapalnych przewodu pokarmowego i nieswoistych zapaleniach jelit.

Popularność szczepu w badaniach wynika z następujących jego właściwości:

  • Lactobacillus rhamnosus GG (ATCC 53103)  jest bakterią probiotyczną, hamującą rozwój większości szkodliwych bakterii w jelicie, 
  • w twierdzeniu patentowym znajduje się informacja, że szczep jest odporny na kwasy żółciowe i wykazuje duże powinowactwo do ludzkich komórek śluzówki jelita, dzięki czemu ma zdolność kolonizowania przewodu pokarmowego. Wytwarza również kwas mlekowy,
  • zakłada się, że Lactobacillus rhamnosus GG (ATCC 53103) ma zdolność przeżywania w przewodzie pokarmowym i kolonizowania go, dzięki czemu przywraca równowagę mikroflory jelitowej.4

 

http://www.forumpediatryczne.pl/porada/lactobacillus-gg-jako-suplement-diety/3288

PMID 3106442

3 (PubMed Spis aktualnie prowadzonych oraz zakończonych badań laboratoryjnych) http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/?term=Lactobacillus+rhamnosus+GG

Conway PL, Gorbach SL, Goldin BR (1987). "Survival of lactic acid bacteria in the human stomach and adhesion to intestinal cells". J. Dairy Sci. 70 (1): 1–12. doi:10.3168/jds.S0022-0302(87)79974-